Sve vesti Svet

Odobreno izručenje Asanža Americi! Mračni dan za slobodu govora i demokratiju

Odobreno izručenje Asanža Americi! Mračni dan za slobodu govora i demokratiju

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža SAD.

Slučaj je prošlog meseca prosleđen ministarki unutrašnjih poslova nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima.

Vikiliks je ovu odluku nazvao “mračnim danom” za slobodu govora i obećao da će osporiti odluku ministra unutrašnjih poslova.

Prema Patelu, Asanž ima dve nedelje za ovo.

U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministarki unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da blokira njegovo izručenje SAD.

Londonski Vestminsterski sud za prekršaje ranije je izdao nalog za izručenje Asanža SAD, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Konačnu odluku o ekstradiciji donosi šef britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa, čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

Nulta Tačka/Novosti