Sve vesti Svet

ODUZIMAJU MU LICENCU! ČUVENI PROFESOR I MIKROBIOLOG DIDIER RAULT OPRUŽEN OD STRANE DISCIPLINSKE KOMORE LEKARA

Veće odeljenja lekara iz Buš du Rona preduzelo je pravne mere protiv direktora IHU-a, optužujući ga posebno za nekoliko kršenja etičkog kodeksa u vezi sa promocijom hidroksihlorokina u borbi protiv Covid-19.

Profesora Didijea Raula pozvala je disciplinska komora regionalnog saveta Ordre des médecins de Nouvelle-Aquitaine u Bordou, gde će sledećeg petka biti izmešteno ispitivanje pritužbi protiv infektologa iz Marseja, saopštio je u subotu ovaj sud.

ODUZIMAJU MU LICENCU! ČUVENI PROFESOR I MIKROBIOLOG DIDIER RAULT OPRUŽEN OD STRANE DISCIPLINSKE KOMORE LEKARA

Saslušanje će se održati 5. novembra ujutru u Upravnom apelacionom sudu u Bordou, saopštilo je disciplinsko veće, potvrđujući informaciju lista Sud-Ouest.

Profesor odsutan sa saslušanja

Ovo veće, kojim predsedava upravni sudija, može da odlučuje o sankcijama u rasponu od jednostavnog upozorenja do ukidanja licence.

Profesor Didije Raul, međutim, neće prisustvovati ovom ročištu, rekao je njegov advokat Me Bris Gracini, koji precizira da je „poslao podnesak da razotkrije stav” Didijea Raula pred ovim sudom.

U jesen 2020. godine, resorni savet Ordre des lédecins des Bouches-du-Rhône pokrenuo je postupak protiv Didier Raoult-a, koji vodi Institut hospitalo-universitaire Méditerranée Infection (IHU) u Marseju, optužujući ga posebno za nekoliko prekršaja i etički kodeks u vezi sa promocijom hidroksihlorokina u borbi protiv Covid-19.

IHU optužen za navodna nezakonita “klinička ispitivanja”

Ovoj žalbi se krajem decembra pridružio i Nacionalni savet lekarskog reda (Cnom). Profesor Raul je odmah reagovao na ovu najavu tako što je ponovo podneo tužbu protiv predsednika Cnom-a Patrika Buea zbog „uznemiravanja”.

Nekoliko nedelja ranije, direktor IHU je takođe podneo tužbu protiv potpredsednika Ordre des lédecins des Bouches-du-Rhône, doktora Gijoma Gorinkura.

IHU i Didier Raoult naišli su na snažnu medijsku pokrivenost na početku pandemije Covid-19, 2020. godine, zagovarajući hidroksihlorokin kao tretman za bolest.

Od prošle nedelje ovaj institut i njegov direktor optuženi su i da su od 2017. godine sprovodili navodna nelegalna „klinička ispitivanja” protiv tuberkuloze, što oni negiraju.

Nulta Tačka/BFMTV