Sve vesti Svet

Oglasila se SZO povodom velikog porasta slučajeva AKUTNOG HEPATITISA kod dece- 45 mališana umrlo do sad

Oglasila se SZO povodom velikog porasta slučajeva AKUTNOG HEPATITISA kod dece- 45 mališana umrlo do sad

Broj prijavljenih verovatnih slučajeva teškog akutnog hepatitisa navodno nepoznatog porekla kod dece se više nego utrostručio za mesec dana, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak.

Broj slučajeva porastao je na 920 širom sveta, u odnosu na 270 u prethodnom izveštaju organizacije krajem prošlog meseca.

Stvarni broj može biti i veći, saopštila je SZO.

Epidemija je prvobitno otkrivena početkom aprila kada je Britanija prijavila deset slučajeva misterioznog hepatitisa kod ranije zdrave dece mlađe od 10 godina.

Slučajevi su od tada prijavljeni u 33 zemlje, a većina dolazi iz Britanije i SAD-a. Prema SZO-u, 45 dece je zahtevalo transplantaciju jetre, a 18 je umrlo.

Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

Deca obično dobijaju hepatitis iz nekoliko uzroka, uključujući infekciju virusom hepatitisa A i izlaganje određenim lekovima, kao što je paracetamol.

Kako bi izbeli moguću odgovornost ukoliko su ovi slučajevi povezani sa vakcinacijom protiv COVID-a, mejnstrim naučnici sada sugerišu da bi porast hepatitisa mogao biti povezan s Covid-19 ili adenovirusima, ali je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio osnovni uzrok.

Tali Bogler, Katedra za porodičnu medicinu akušerstva u bolnici St. Michael u Torontu, rekla je za Reuters da jedna od teorija sugeriše da deca “nisu bila toliko izložena virusima tokom pandemije”. Druge teorije pretpostavljaju da porast slučajeva hepatitisa može biti uzrokovan postinfekcijskim upalnim sindromom.

NultaTačka