Srbija Sve vesti

OGLASIO SE AMBASADOR BELORUSIJE POVODOM SRAMNIH SANKCIJA KOJE IM JE UVELA VLAST U SRBIJI: Mi vama migove a vi nama…

OGLASIO SE AMBASADOR BELORUSIJE POVODOM SRAMNIH SANKCIJA KOJE IM JE UVELA VLAST U SRBIJI: Mi vama migove a vi nama...
Pisao Elena Vuk

Zvanični Minsk je sa nerazumevanjem primio pridruživanje Srbije zabrani letova beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU i drugih država, saopštio je za Ria novosti ambasador Belorusije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Valerij Briljov.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

“U Belorusiji smo sa nerazumevanjem primili odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama prema našoj državi. Ona nije u skladu ni sa našim visokim nivoom međudržavnog dijaloga, niti sa međuvladinim sporazumom o vazdušnom saobraćaju.

Nadamo se da će ova odluka biti preispitana», izjavio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Belorusiju i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljske veze, i beloruska strana želi da ih i dalje jača.

“Siguran sam da potencijal naših odnosa nije ni izbliza iscrpljen”, naglasio je ambasador.

Odluka o zabrani letova u vazdušnom prostoru Srbije desila se istog meseca kada je Belorusija poklonila Srbiji četiri lovca MiG-29 i obavila sa njom i Rusijom vojne vežbe u Rusiji.

“Devetog juna, na vojnom aerodromu “Batajnica” održana je ceremonija primopredaje srpskom vazduhoplovstvu četiri aviona “MiG-29” koji su prošli kapitalni remont i modernizaciju u beloruskim preduzećima.

Svečanom događaju je prisustvovalo rukovodstvo vojnog resora Srbije. Štaviše, u Krasnodarskom kraju, sa srpskim i ruskim vojnicima je od 16. do 18. juna uspešno održana aktivna faza vojnih vežbi “Slovensko bratstvo 2021”. Sve ukazuje da je perspektiva saradnje u toj oblasti prilično široka”, zaključio je Briljov.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je ranije da su se Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija pridružile odluci EU o zabrani beloruskim aviokompanijama da lete vazdušnim prostorom EU i koriste njihove aerodrome.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI