Sve vesti Svet

Oglasio se direktor CIA-e o mogućem nuklearnom udaru Rusije na Ukrajinu

Oglasio se direktor CIA-e o mogućem nuklearnom udaru Rusije na Ukrajinu

Direktor CIA-e Vilijam Burns rekao je na konferenciji Financial Times-a u subotu da američke obaveštajne agencije nisu videle nikakve “praktične dokaze” da će ruski predsednik Vladimir Putin koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je tvrdio da bi Putin mogao koristiti takvo oružje.

“Mi kao obaveštajna zajednica u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak potencijalnu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je Burns na konferenciji u Vašingtonu, ponavljajući sličnu ocenu koju je dao na početku aprila.

Međutim, Burns je dodao da, prema njegovom mišljenju, Putin “ne veruje da može priuštiti da izgubi” i da bi SAD bez obzira na to trebale “ostati vrlo oštro fokusirane” na potencijalnu nuklearnu pretnju.

Kremlj je insistirao da Rusija neće raspoređivati ​​nuklearno oružje protiv svog suseda, a portparol ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev je u petak izjavio da se „Rusija čvrsto pridržava principa da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da se on ne sme pokrenuti. ”

Ipak, Zelenski je prošlog meseca rekao da je “ubeđen” da bi Rusija mogla da upotrebiti hemijsko ili nuklearno oružje za pobedu u Ukrajini, pozivajući svet da “bude spreman” za tu mogućnost. Zapadni mediji takođe su spekulisali o mogućnosti takvog nuklearnog udara, navodeći da je Rusija stavila svoje snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti na početku ukrajinskog sukoba i Putinovo upozorenje da će se spoljne sile koje se miješaju u ratne ciljeve Rusije suočiti s posledicama koje nije „nikada viđeno u [njihovoj] čitavoj istoriji.”

Govoreći za Newsweek u četvrtak, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da je Moskva “poslednjih godina uporno predlagala američkim kolegama da potvrde da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, tako da to nikada ne bi smelo da se desi.

Za razliku od vrste bojevih glava postavljenih na interkontinentalne balističke rakete, taktičko nuklearno oružje su manji uređaji niskog učinka koji se mogu baciti iz aviona, postaviti na projektile kratkog dometa ili ispaljivati ​​iz artiljerijskih oružja. Iako ne postoji međunarodno priznata definicija, njihov prinos obično varira od manje od jednog kilotona do 100 kilotona. Za referencu, atomska bomba bačena na Hirošimu tokom Drugog svetskog rata imala je snagu od 15 kilotona.

Rusija, koja poseduje oko 700 nuklearnih bojevih glava više od SAD-a, tvrdi da bi mogla upotrebiti nuklearno oružje u slučaju prvog nuklearnog napada na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem . Sjedinjene Države, prema najnovijem Pentagonovom Nuclear Posture Review – u, kažu da je njihova nuklearna bomba namenjena da služi kao sredstvo odvraćanja od nuklearnog napada na SAD i njihove saveznike, ali se njihova upotreba takođe može razmotriti u “ekstremnim okolnostima za odbranu vitalnog interese Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera.”

NultaTačka