Sve vesti Svet

OGLASIO SE PATRIJARH PORFIRIJE POVODOM NASILJA NA EKOLOŠKIM PROTESTIMA ALI NI DALJE REČI O KOVID TIRANIJI KOJU NAROD TRPI!

Patrijarh Porfirije izjavio je danas da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku. Ovaj apel se i očekuje od patrijarha, ali zašto se do sada nije oglasio o kovid merama u našoj državi koje su nehumane, koje vode ka novim podelama u društvu i koje su pogubne za mnoge.

„Juče sam sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi.

Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu“, naveo je patrijarh u poruci i video snimku koji je objavio na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

On nije želeo da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

„Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, poručio je patrijarh.

Istakao je da se moli Bogu „da u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

„Period posta, u koji smo zakoračili, nas podseća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku“, rekao je patrijarh.

On je naglasio da nemiri „neumitno proizvode nove i nove nemire“.

„U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poželeo srećan i blagosloven božićni post, koji nas, kako je naveo, vodi miru koji jeste Hristos među nama.

Mir možemo pronaći ako smo slobodni ljudi. Ovo što nam se dešava skoro dve godine je nasilje nad celim stanovništvom kome se nameće obavezna vakcinacija kroz postavljanje raznih uslova, ograničavanje slobode kretanja i ograničavanje slobodnog duha. Mi smo i duhovna bića, a crkva bi ipak trebalo da reaguje na takav duhovni atak.

Nulta Tačka/Sputnjik