Sve vesti Svet

Oglasio se SZO nakon što je velik broj država ukinuo mere: Tvrde da nije kraj

Oglasio se SZO nakon što je velik broj država ukinuo mere: Tvrde da nije kraj

Ženeva — Pad u stopi testiranja na kovid 19 verovatno će doprineti padu broja prijavljenih slučajeva, čak i ako broj smrtnih slučajeva nastavi da raste.

To je saopštila direktorka tehničkog odseka za kovid 19 pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Marija van Kerkove.

“Trenutno najveću zabrinutost, po mom mišljenju, izaziva sve veći broj smrtnih slučajeva”, izjavila je Van Kerkove tokom internet-diskusije uživo na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu, prenosi Rojters.

Ona je navela da je samo u poslednjoj nedelji SZO prijavljeno skoro 75.000 umrlih od posledica kovid 19, a kako je objasnila, poznato je da su ti brojevi i realno veći od onih koji se prijavljuju.

“Zemlje koje tvrde da je kod njih prenos infekcija opao, verovatno su zabeležile pad u broju testiranja”, saopštio je direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan.

Pored ostalih zemalja EU i Nemačka ukida većinu kovid restrikcija sledećeg meseca

Svetska zdravstvena organizacija je ranije ove nedelje pozvala vlade da poboljšaju stopu vakcinacije i brzog testiranja, jer su infekcije omikron varijante koronavirusa u porastu, posebno u istočnoj Evropi.

Nekoliko zemalja najavilo je i planove za ublažavanje ograničenja zbog kovida 19 u narednim nedeljama, ako dnevni brojevi zaraženih nastave da padaju.

“Sada nije trenutak da države menjaju uslove za izolaciju osoba koje su pozitivne na brzim antigen ili PCR testovima”, dodao je Rajan.

U redovnom nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija koronavirusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, preneo je AP.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA I PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ RASTURAJU KORONA AGENDU

Nulta Tačka/B92