Sve vesti Svet

Ogromni gubici na Njujorškoj berzi- Zbog visoke inflacije usledio kolaps AMERIČKIH DEONICA

Ogromni gubici na Njujorškoj berzi- Zbog visoke inflacije usledio kolaps AMERIČKIH DEONICA

Njujorška berza pretrpela je jedan od najgorih gubitaka u poslednje vreme nakon što su investitori reagovali na izveštaj koji pokazuje da je inflacija prošlog meseca ostala jaka uprkos rasprodaji akcija centralne banke.

S&P 500 imao je najgori dan u 2022, izgubivši 177,72 poena, ili 4,32% svoje vrednosti. Nasdaq Composite je prošao još gore, izgubivši 5,16% vrednosti.

Gubici su bili ogromni i obuhvatili su skoro 500 kompanija na berzi, pri čemu su velike firme poput Meta izgubile 9,4% vrednosti svojih akcija i Nvidia 9,5%.

Kolaps je usledio nakon izveštaja koji pokazuje da je odgovor centralne banke na rekordno visoku inflaciju učinio malo da utiče na depresijaciju dolara.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Američki biro za statistiku rada objavio je u utorak svoj mesečni izveštaj o indeksu potrošačkih cena. Dokument prati promene cena ključnih proizvoda široke potrošnje i pokazao je da su u avgustu 2022. cene bile 8,3 odsto više nego 2021. godine.

– Izveštaj je bio nedvosmisleno negativan za tržišta akcija. Izveštaj zapravo znači da ćemo imati kontinuirani pritisak politike FED-a kroz povećanje kamatnih stopa – rekao je za američke medije Met Peron, direktor istraživanja u investitorskoj kompaniji Janus Henderson.

Nakon izveštaja, očekuje se da će američke Federalne rezerve ostvariti najveće povećanje kamatnih stopa do sada kada se sastanu sledeće nedelje.

Dok je cilj viših kamatnih stopa da ograniče intrabankovne pozajmice, a time i stvaranje novog novca, aprilska studija Instituta za ekonomsku politiku pokazala je da korporativni profit čini 54 odsto inflacije u Sjedinjenim Državama u poslednje dve godine, što znači da su problem špekulacije cenama, a ne preterane pozajmice, prenosi međunarodni Sputnjik.

NultaTačka/Mediji