Sve vesti Svet

OKLOPNA VOZILA UKRAJINSKE VOJSKE POSTAVLJENA NA GRANICI SA DONBASOM

OKLOPNA VOZILA UKRAJINSKE VOJSKE POSTAVLJENA NA GRANICI SA DONBASOM
Pisao Elena Vuk

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike uočila je oklopna vozila ukrajinskih snaga u blizini sela Novotoškovsko u Donbasu koje je pod kontrolom Kijeva, saopštila je pres služba milicije.

„U zoni odgovornosti 57. brigade (ukrajinskih snaga) zabeleženo je raspoređivanje tri borbena oklopna vozila i jednog oklopnog transportera MT-LB u stambenom delu naselja Novotoškivsko (blizu kontakt linije)“, rekao je predstavnik pres službe.

Ukrajinske i zapadne obaveštajne službe pripremaju informativnu kampanju protiv Ruske Federacije i samoproglašenih republika Donbasa, izjavio je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko.

„Naši obaveštajci uspeli su da dobiju pouzdane informacije o tome da ukrajinske specijalne službe uz podršku zapadnih specijalnih službi pokreću specijalnu informativnu kampanju pod kodnim nazivom ‘Crushing sword’“, rekao je Leščenko.

On je objasnio da je svrha ove kampanje „obmanjivanje svetske zajednice“ i optuživanje LNR, DNR i Ruske Federacije za „agresiju na Kijev“.

Donacija Nulta Tačka

„Snage za psihološke operacije Ukrajine imaju zadatak da poseju paniku među stanovništvom i braniocima narodnih republika“, konstatovao je Leščenko.

Leščenko je dodao da Kijev priprema iscenirane priče koje govore o početku borbenih dejstava sa samoproglašenim republikama Donbasa uz učešće ruske vojske.

„U prvoj fazi informativne kampanje, sa početkom agresije Oružanih snaga Ukrajine, planirano je da se na televiziji emituju unapred pripremljeni montirani video-snimci o navodnom početku borbenih dejstava protiv Ukrajine od strane narodnih republika i Ruske Federacije“, objasnio je predstavnik luganske milicije.

U drugoj fazi kampanje, mediji će prikazivati „uspeh ukrajinske vojske u odbijanju izmišljene agresije“ i priče o ofanzivi na neprijateljske položaje, dodao je on.

„Prema planu, međunarodna zajednica i stanovništvo Ukrajine moraće da se uvere u zakonitost delovanja Oružanih snaga Ukrajine koje navodno oslobađaju Donbas od terorista. Pogibija civila u narodnim republikama biće predstavljena kao uništavanje terorista“, objasnio je Leščenko.

Dalje mediji planiraju da emituju filmove o „užasima rata“ sa porukom da regioni jugoistoka moraju biti „oslobođeni od ruskog ugnjetavanja“, zaključio je on.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja.

Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnim dejstvima“, tvrdeći da nikome ne preti, a da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.

Nulta Tačka/SputnikNews