Sve vesti Svet

OMIKRON VARIJANTA OTKRIVENA KOD STANOVNIKA MINESOTE KOJI JE TRI PUTA VAKCINISAN

Nova varijanta Omikron otkrivena je kod vakcinisanog stanovnika Minesote koji je nedavno putovao u Njujork, saopštilo je Odeljenje za zdravstvo Minesote u četvrtak.

Potvrđeni slučaj uključivao je pacijenta koji je 22. novembra razvio blage simptome i 24. novembra dobio je pozitivan test na COVID-19, prema MDH. Više ne oseća simptome.

• Pre nego što je bio pozitivan, prisustvovao je konvenciji Anime NYC 2021 u Javits centru od 19. do 21. novembra.
• Osoba je vakcinisana pre više od šest meseci i primila je dopunsku vakcinu početkom novembra, rekao je komesar za zdravstvo Minesote Jan Malkolm.

Slučaj iz Minesote dolazi dan nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili prvi poznati slučaj ove varijante u Sjedinjenim Državama.

Slučajevi Omikron varijante takođe su potvrđeni širom Evrope, Kanade, Izraela, Hong Konga i Australije, između ostalih zemalja, pošto su varijantu prvi put identifikovali naučnici u Južnoj Africi prošlog meseca.

„Ova vest je zabrinjavajuća, ali nije iznenađenje. Znamo da je ovaj virus veoma zarazan i da se brzo širi širom sveta“, rekao je guverner Tim Valc u izjavi.

Malcolm je u sredu rekao da će varijanta verovatno biti “brzo” otkrivena kada se pojavi u državi, zahvaljujući robusnom testiranju, nadzoru i programima sekvenciranja genoma.

Nulta Tačka/Axios