Srbija Sve vesti

ONA SU NJIHOV CILJ! STRUČNJACI NAJAVLJUJU DA SU DECA SLEDEĆA NA UDARU VIRUSA: “BOLJE DA VAKCINIŠEMO MILION DECE, NEGO DA NAM JEDNO UMRE”

Pisao Elena Vuk

Naši samoprozvani stručnjaci u ovoj pandemiji najviše vole da kopiraju izrael. Kao što znamo Izrael je počeo vakcinaciju dece od 5 do 11 godina, pravdajući se da su u poslednjem talasu najviše zaražena baš ona.

U Izraelu su počeli da rastu brojevi novozaraženih, bez obzira na broj vakcinisane populacija, jedne od najvećih na svetu.

Naučnici i zvaničnici u toj zemlji sumnjaju da zemlja ne može dostići “imunitet stada” ako deca nisu vakcinisana, takođe kažu da je vakcinacija mlađe dece prvenstveno namenjena zaštiti njihovog zdravlja, a ne samo zaustavljanju prenošenja virusa.

Prošle nedelje su naglasili da iako se COVID-19 retko manifestuje težim oblikom među malom decom i da mnoga ne pokazuju uopšte simptome, on može da nosi rizike na duži rok. Izraelsko ministarstvo zdravlja procenjuje da će jedno od 3.500 dece zaražene korona virusom kasnije razviti multisistemski inflamatorni sindrom kod dece (MIS-C) u kome se upale delovi tela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu i gastrointestinalne organe. Većina dece koja pate od ovog stanja zahtevaju intenzivnu negu i 1-2% umre; kako preneso svetski mediji.

Dr. Radmilo Janković se osvrnuo na stanje u Izraelu i kako je to moguće kod nas, izjavivši

Mi ne možemo ni starije da vakcinišemo, a imamo dilemu oko dece.

Sa Dr. Jankovićem se složio i penzionisani epidemiolog dr Tomislav Radulović, koji je dao svoj komentar za domaće medije.

Mi ne vakcinišemo dovoljno ni starijih od 18 godina, a kamoli dece. Kada je počela pandemije vrlo retko se zaraza pojavljivala kod najmlađih, najviše se pričalo o najstarijim. Potom je najviše zaraženih bilo među onim srednjih godina tako da su sada na redu oni najmlađi. To kao prvo, kao drugo ne bi me uopšte čudilo da se i kod nas odobri vakcinacija dece mlađe od 11 godina. I kao treća stvar, neka deca imaju veoma ozbiljne zdravstvene komplikacije izazvane koronom. Budu na respiratorima. Povremeno dobijemo vest da je neko dete, nažalost i preminulo. Juče je umrla beba! Prema tome, bolje je vakcinisati milion dece nego jedno da ode. Od vakcina vam neće biti ništa. Od vakcine neće imati nikakvih posledica, osim zaštite. Pogotovo mladi. A ako obolitete, možete samo da čekate kakvu ćete kliničku sliku imati i vrlo verovatno ćete osećati neke posledice i nakon preležane bolesti.

Sreća je naša pa nam Izrael nije ni blizu, ni u komšiluku, jer samo zamislite šta bi tada bilo?!

OSTANITE U TOKU SA SVIM INFORMACIJAMA KOJE KRIJU MEJNSTRIM MEDIJI! PRATITE NULTU TAČKU NA TELEGRAMU

Nulta Tačka/Mediji