Sve vesti Svet

ONI KOJI KAŽU: ,,NEĆE TO KOD NAS” GREŠE! ROBOTI PREUZIMAJU TRŽIŠTE RADA U ERI COVID-a 19

Tržište robotike u Severnoj Americi je navodno zabeležilo najveću ekspanziju do sada, jer nedostatak radne snage u proizvodnji, transportu, logistici i u suštini u svakom sektoru podstiče preduzeća da se okrenu automatizaciji.

Ukupan broj porudžbina do sada u 2021. porastao je na skoro 29.000, u vrednosti od 1,48 milijardi dolara, zbog velike prodaje robota u trećem kvartalu, preneo je Rojters u četvrtak. Ovo predstavlja enormno povećanje od 37% u odnosu na isti period pre godinu dana, prema podacima koje je otkrilo Udruženje za unapređenje automatizacije, poznato kao A3.

What Are Self Reconfiguring Modular Robots? – Sastra Robotics

Prethodna najveća prodaja u istom vremenskom periodu navodno je zabeležena još 2017. godine, pre nego što je pandemija Covid-19 primorala globalne ekonomije da se zatvore. Samo u trećem kvartalu, severnoameričke korporacije naručile su 9.928 robota u vrednosti od 513 miliona dolara, što je povećanje od 32% i 35% respektivno u poređenju sa periodom jul-septembar 2020. Ovo je, kako se izveštava, treći najveći kvartal ikada po broju naručenih proizvoda, a peti po vrednosti.

„Preduzeća jednostavno ne mogu da pronađu ljude koji su im potrebni – zato se utrkuju u automatizaciji“, rekao je Džef Bernštajn, predsednik industrijske grupe, a citira Rojters.

„Sa nedostatkom radne snage u proizvodnji, logistici i gotovo svakoj industriji, kompanije svih veličina se sve više okreću robotici i automatizaciji kako bi ostale produktivne i konkurentne”.

Burnstein je dodao da se očekuje da će 2021. biti godina sa najviše porudžbina robotike u Severnoj Americi.

U međuvremenu, roboti i automatizacija su nastavili da se šire u više industrijskih sektora. Proizvođači automobila su dugo bili među najvećim kupcima robota. U 2020. godini, međutim, kombinovana prodaja robotike drugim vrstama preduzeća prvi put je nadmašila prodaju auto sektoru.

Trend se navodno nastavio i ove godine. U prvih devet meseci 2021. godine narudžbine robota u vezi sa automobilima porasle su 20% na 12.544 jedinice, prema navodima A3, dok su porudžbine neautomobilskih kompanija porasle za 53% na 16.355.

Nulta Tačka/RT