Sve vesti Tehnologija

OPERACIJA ,,DARK HunTOR”! PALO 150 ,,VENDORA” SA DARKNETA!

Kao što znamo, sa drogom se ne sme trgovati ilegalno, već samo “legalno”.

Međunarodni istražitelji uhapsili su 150 ljudi u koordinisanoj kampanji protiv organizovanog kriminala na Darknetu, navodi Europol. Zaplenjeno je više od 26 miliona evra, objavila je evropska policijska uprava u utorak u Hagu.

Zaplenjeno je i 234 kilograma droge i 45 komada različitog vatrenog oružja. Neki od osumnjičenih su klasifikovani kao “mete visokog nivoa” od strane Europola.

Dark HunTOR, “sastavljen je od niza odvojenih, ali komplementarnih akcija u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama”, saopštio je Europol sa sedištem u Hagu. Bio je usmeren posebno na dobavljače i kupce na darknet platformama, kao što su internetska tržišta za ilegalnu robu.

OPERACIJA ,,DARK HunTOR"! PALO 150 ,,VENDORA" SA DARKNETA!

U SAD je uhapšeno 65 osumnjičenih, zatim 47 u Nemačkoj i 24 u Velikoj Britaniji. Zaplenjena droga uključivala je 152 kilograma amfetamina, 27 kilograma opijata i preko 25.000 tableta ekstazija. U toku kampanje Italija je zatvorila dva ilegalna internet tržišta sa ukupno više od 100.000 ponuda ilegalne robe.

Očekuje se da će Europol kasnije popodne održati konferenciju za novinare u Washingtonu, na kojoj će izneti više detalja.

Operacija “Dark HunTOR” usledila je nakon zatvaranja najvećeg ilegalnog tržišta do sada, “DarkMarketa”, u Nemačkoj početkom godine. U to vreme nemački istražitelji su uhapsili operatere i iskopali ilegalnu infrastrukturu. Dokazi su prikupljeni i stavljeni na raspolaganje istražiteljima širom sveta. Istrage su još u toku u nekoliko zemalja, saopštio je Europol.

NultaTačka/Disclose.tv