Sve vesti Svet

OPREZ! HAKOVAN JE ,,EPIK” KOJI HOSTUJE ,,BitChute, Gab, InfoWars I MNOGE DRUGE WEBSAJTOVE NA KOJIMA MOŽDA BORAVITE! 180 GIGABAJTA PODATAKA U RUKAMA HAKERA!

Nakon serije hakerskih napada na Microsoft, JBS, Colonial Pipline i druge, Bela Kuća poslala upozorenje svim kompanijama

Epik je kompanija puna kontroverzi, koju mnogi povezuju sa ekstremnom desnicom zbog hosting sajtova poput Gab, 8chan, BitChute, Daily Stormer-a i sajtova za Proud Boys i Oath Keepers.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Hacktivistička grupa Anonymous navodno je hakovala registar web domena Epik i ukrala “podatke skupljane decenijama”, uključujući značajne podatke o njihovim klijentima i domenima.

Hakovanje je prvi objavio nezavisni novinar Steven Monacelli, a kasnije je vest preneo Gizmodo.

Monacelli je podelio „saopštenje za javnost“ na 4chan-u od strane hakera, u kojem se navodi da su ukrali informacije o svim Epikovim korisnicima i podatke iz inbox-a zaposlenih u Epiku, za koje tvrde da je „sve što je potrebno za praćenje stvarnog vlasništva i upravljanje fašističke strane Interneta koja je izmakla istraživačima, aktivistima i, skoro svima”.

Kasnije je objavljeno da su hakeri povratili 180 gigabajta podataka i pustiće ih za javno preuzimanje.

Epik je kompanija prepuna kontroverzi, koju mnogi povezuju sa ekstremno desničarskim i neonacističkim pokretima zbog hostovanja web lokacija poput Gab, 8chan, BitChute, Daily Stormer, InfoWars i web lokacija za Proud Boys i Oath Keepers. Značajno je što je Gab ponovo vratio na mrežu, nakon što je odustao 2018. godine nakon pucnjave u sinagogi Tree of Life u Pittsburgh-u.

Takođe je bio host web stranice Teksaške republikanske stranke i nakratko je bio host sajtu uzbunjivača “pravo na život”, gde su Teksašani mogli prijaviti one koji su pokušali da abortiraju, iako su uklonjeni zbog kršenja Epikovih uslova.

Epik je takođe nekada bio host kontroverzne antisemitske web lokacije za razmenu video zapisa Goyim TV, ali je kasnije odustao.

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Rob Monster, takođe je optužen da je antisemit i da ima retoriku sličnu neonacistima. On je, međutim, snažno negirao bilo koji od ovih navoda i tvrdio je da samo nastoji da zagovara slobodu govora.

Osim toga, Monster je takođe porekao da je Epik ikada vodio ili registrovao Daily Stormer.

U razgovoru za Gizmodo, Epik je rekao da nisu znali da su hakovani, ali da će to istražiti.

Ovo je priča koja tek počinje.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/The Jerusalem Post