Sve vesti Svet

Orban držao govor AMERIKANCIMA u Dalasu: Svetu su očajnički potrebni jaki lideri

Orban držao govor AMERIKANCIMA u Dalasu: Svetu su očajnički potrebni jaki lideri

Samo jaka Amerika može pomoći u okončanju ukrajinskog sukoba pregovorima sa Rusijom, rekao je mađarski premijer

Evropi je potrebna “snažna Amerika sa jakim liderom” ako postoji nada za okončanje sukoba u Ukrajini, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Teksasu. Trenutna strategija koju su prihvatili „globalistički lideri“ samo produžava sukob, koji se može okončati samo razgovorima između SAD i Rusije, dodao je on.

Orban se u četvrtak obratio CPAC-u u Dalasu, rekavši okupljenima da je čudno što će lider male evropske zemlje biti pozvan da drži predavanje o globalnoj supersili. Nakon što je dao izveštaj o političkim pozicijama Mađarske i taktikama koje se koriste za njihovo promovisanje, na kraju se dotakao sukoba u Ukrajini.

„Ukrajina je naš sused. Potpuno smo solidarni sa njima“, rekao je Orban okupljenima u CPAC-u, dodajući da je ruska intervencija do sada primorala blizu milion izbeglica u Mađarsku. To je skoro desetina celokupnog stanovništva Mađarske, primetio je on.

„Po mom mišljenju, strategija globalističkih lidera eskalira i produžava rat i smanjuje šanse za mir“ , tvrdi on. „Bez američko-ruskih pregovora, nikada neće biti mira u Ukrajini. Sve više ljudi će umirati i patiti, a naše ekonomije će doći na ivicu kolapsa.

Nama u susedstvu Ukrajine su očajnički potrebni jaki lideri koji su sposobni da pregovaraju o mirovnom sporazumu… Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom

„Ne mogu vam reći šta da radite. To je vaša suverena odluka. Međutim, mogu da vam kažem jednu stvar: samo jaki lideri su u stanju da sklope mir“, rekao je Orban na CPAC-u.

Mađarski premijer je bio otvoreni kritičar politike ekonomskog ratovanja SAD i EU protiv Moskve. Prošlog meseca je rekao da sankcije nisu pomogle Ukrajini ili zaustavile ruske trupe, već su osakatile evropske ekonomije. U radio intervjuu jednoj mađarskoj stanici, Orban je rekao da je EU „pucala sebi u pluća“ i da donosi politiku zasnovanu na pogrešnim pretpostavkama, kojoj je hitno potrebna revizija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel odgovorio je osudivši Orbanove komentare, rekavši da rukovodstvo u Briselu ne misli da su sankcije greška, ali „ono što smo morali da uradimo i nastavićemo da radimo“.

SAD su više puta ponavljale da je bilo kakva odluka o sklapanju mira u potpunosti na ukrajinskoj vladi, dok joj daju bezuslovnu podršku u novcu i oružju. Krajem marta Kijev je skoro postigao dogovor sa Moskvom, ali je otišao nakon što je britanski premijer Boris Džonson obavestio predsednika Vladimira Zelenskog da Zapad nije voljan da sklopi mir sa Rusijom, prenose ukrajinski mediji.

NultaTačka/RT