Sve vesti Svet

Orban: Moramo da se borimo protiv zelenih fundamentalista, Evropa je ostala bez energije

Orban: Moramo da se borimo protiv zelenih fundamentalista, Evropa je ostala bez energije

Evropa je ostala bez energije, a ukoliko želimo da otkrijemo srž problema, ona će uvek biti pitanje energije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

„Ne možemo da funkcionišemo bez energije, energija je alfa i omega. Još jedan problem je što je energija koja dolazi u Evropu skupa“, napisao je Viktor Orban na svom Fejsbuk profilu.

„Moramo da se borimo protiv zelenih fundamentalista i birokrata koji su umešani u geopolitičke igre. Oni moraju da budu pobeđeni, prava bitka je da se ne isključe različiti izvori energije, ugljenični, nuklearni, gas… Iz političkih razloga, Evropa odbija da koristi različite izvore energije, zbog čega rastu troškovi života i zbog čega se otežava poslovanje naše industrije i globalnom nadmetanju“, napisao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da „postoji nekoliko kontinenata koji su u tako teškoj situaciji kao što je naš, ali da samo naš kontinent toliko otežava život sam sebi“.

Riter: Zapadni političari dovešće do revolucije širom Evrope

„Šta Mađarska može da uradi u ovoj situaciji? Mađarska i mađarska vlada uradiće sve što je potrebno za otadžbinu. Nećemo imati nestašice energije. To nije predviđanje, to je činjenica. Mađarska će imati dovoljno gasa i dovoljno struje“, naveo je Orban.

Krajem avgusta, Mađarska je potpisala ugovor sa „Gaspromom“ za dodatne isporuke gasa preko „Turskog toka“ i Srbije.

Mađarska je jedna od nekoliko EU zemalja koje se saglasila sa zahtevom Moskve za plaćanje gasa u rubljama, navodi RT.

Severni sused Srbije u više navrata je kritikovao EU sankcije protiv Rusije, jer nisu ispunile ono što im je bila namera, a u isto vreme su narušile snabdevanje gasom i izazvale energetsku krizu zbog koje je skočila cena energenata, piše RT.

Nulta Tačka/Sputnik