Srbija Sve vesti

Organizator Evroprajda: MUP se nije oglasio, “šetnja” je legalna- Soroševski mediji pozivaju građane da krše zabranu

Organizator Evroprajda: MUP se nije oglasio, "šetnja" je legalna- Soroševski mediji pozivaju građane da krše zabranu

U Beogradu će danas posle podne, prema najavama organizatora, ipak biti održana šetnja u okviru Evroprajda uprkoz zabrani. Sa druge strane mediji pozivaju simpatizere i pripadnike ovih grupacija da potencijalno krše zakon i snose posledice krivičnog gonjenja.

Takozvana protestna šetnja biće od 17.30 sati organizovana na trasi od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, gde će kasnije tokom večeri biti održan koncert, najavili su iz Prajda.

Upravni sud objavio odluku kojom se odbija tužba zbog zabrane šetnje. MUP je pre nekoliko dana saopštio da su zabranjene obe šetnje – i ona za Prajd, kao i šetnja koja je trebalo da bude svojevrsni “kontraprajd” – porodična šetnja u organizaciji “antiglobalista”.

Aktivisti kažu da se MUP nije zvanično oglasio o novoj ruti šetnje i da je zbog toga – ona legalna te je onda ujedno legalna i šetnja Antiglobalista.

Misteriozan porast smrtnih slučajeva širom Evrope

Koordinator Evroprajda Goran Miletić i Uroš Tanacković iz organizacije Europrajd 2022 ocenili su za medije da pošto se MUP nije oglasio o novoj ruti šetnje u okviru Evroprajda, učesnici ove manifestacije će šetati po toj novoj ruti uprkos činjenici da druga prijava nije predata u razumnom roku tj. 5 dana pred samu šetnju.

„Pošto nema zabrane, mi postupamo po toj novoj ruti. Imate to pravilo da kada se MUP nije oglasio o novoj ruti, da je to legalno. Dok god nema zabrane, sve je apsolutno legalno. To je kod svakog javnog skupa, vi prijavite, i jedino možete da dobijete zabranu, a ne nešto drugo“, rekao je Miletić uz napomenu da MUP može da dostavi rešenje o zabrani šetnje novom rutom, jer je ona zakazana za danas popodne.

Bez obzira na odluku MUP-a, zakasnelu prijavu i odluku Upravnog suda Miletić i organizatori ne planiraju da odustanu, šta više, zajedno sa medijima pozivaju građane i svoje pripadnike da krše zakon i snose posledice krivičnog gonjenja.

NultaTačka