Sve vesti Svet

Osniva se Globalni centar za kreiranje terapije nalik mRNA za „sledeću pandemiju“

Osniva se Globalni centar za kreiranje terapije nalik mRNA za „sledeću pandemiju“

Australijska vlada je najavila osnivanje novog centra za terapijsko istraživanje u Melburnu kako bi se razvilo otkriće za lekove slično tehnologiji mRNA vakcine za buduće pandemije.

Filantrop Džefri Kaming ubrzao je razvoj sa donacijom od 250 miliona australijskih dolara, najvećim medicinskim istraživačkim poklonom u istoriji Australije.

Dobiće naziv Cumming Global Center for Pandemic Therapeutics u čast kanadskog i novozelandskog biznismena.

„Cilj nam je da stvorimo rešenja za minimiziranje uticaja budućih pandemija i stvaranje veće globalne otpornosti u narednim decenijama“, rekao je Kaming u saopštenju.

Od 2014. godine, vlada je takođe značajno doprinela, izdvajajući 1,3 milijarde dolara za finansiranje medicinskih istraživanja, uključujući 75 miliona dolara za Cumming Global Centre.

Takođe je nedavno kupio Modernin prvi proizvodni pogon za mRNA vakcinu izvan Severne Amerike u Melburnu.

Riter: Zapadni političari dovešće do revolucije širom Evrope

Univerzitet u Melburnu, dobrotvor, rekao je da će se novi centar fokusirati na brzi razvoj, testiranje i komercijalizaciju novih tretmana u roku od nekoliko meseci od izbijanja pandemije i planira da angažuje međunarodne stručnjake.

„Univerzitet u Melburnu zahvaljuje Džefu Kamingu na njegovoj neverovatno velikodušnoj donaciji, a vladi Viktorije na doprinosu terapijskom istraživanju pandemije“, rekao je prorektor Univerziteta u Melburnu prof. Dankan Maskel.

Epoch Times Photo

„Da je terapeutski lek bio dostupan u velikim količinama u julu 2020, u skladu sa odobrenjem vakcine protiv COVID-19, mogao bi da spreči milione smrtnih slučajeva širom sveta”.

Prof. Sharon Levin, direktorka Instituta Peter Doherti, takođe će biti direktorka Cumming Global Centra.

„Centar će se fokusirati na istraživanje novih molekularnih platformi sa visokim potencijalom i razvoj novih terapeutika brzinom bez presedana“, rekao je Levin.

„Planiramo da radimo težak posao osnovne nauke; nove tehnologije koje bi jednog dana mogle biti mRNA terapeutika”.

Početni fokus će biti na terapijama za borbu protiv koronavirusa i gripa, ali istraživači će nastojati da stvore „platformske tehnologije“ ekvivalentne mRNA.

Stručnjaci kažu da postoji pet porodica virusa koje bi mogle izazvati sledeću pandemiju

Australijska nacionalna naučna agencija CSIRO takođe je nedavno objavila izveštaj o jačanju pripreme zemlje za buduće epidemije zaraznih bolesti.

Izveštaj je identifikovao pet porodica virusa koje bi mogle da izazovu sledeću pandemiju: Coronaviridae sa COVID-19, MERS i SARS kao primeri, Flaviviridae (npr. japanski encefalitis), Orthomikoviridae (npr. grip), Paramikoviridae (npr. Nipah virus) i Togaviridae (npr. čikungunja groznica).

Globalni centar Cumming će u početku biti smešten u Institutu za infekcije i imunitet Peter Doherti pre nego što se nađe u novom Australijskom institutu za infektivne bolesti (AIID) koji treba da bude otvoren 2027.

Nulta Tačka/TheEpochTimes