Stav Sve vesti

OSNIVAČ I VLASNIK TELEGRAMA O TEHNOKRATSKOM SVETU U KOJEM DANAS ŽIVIMO: ,,ČOVEČANSTVO JE SVE MANJE SLOBODNO, DISTOPIJSKA NOĆNA MORA”

Osnivač i direktor Telegrama- Pavel Durov, na svojoj društvenoj mreži danas je objavio tekst koji na pravi način opisuje današnju situaciju u svetu u kojem živimo. Durov koji se redovno oglašava na danas jednoj od najpopularnijih društvenih mreža na svetu gleda na svet poput vas jer ceo svet je zapao pod kandže distopije u koje smo bačeni.

Prenosimo u celosti, tekst Pavela Durova:

,,Opšta je pretpostavka da svet svake godine postaje sve bolje mesto ali kad je reč o individualnim slobodama, situacija se sasvim suprotna. Većina studija pokazuje da je čovečanstvo sada manje slobodno nego pre nekoliko godina.

Pre 20 godina imali smo decentralizovani internet i relativno neograničen bankarski sistem. Danas Apple i Google cenzurišu informacije i aplikacije na našim telefonima, dok Visa i Mastercard ograničavaju robu i usluge koje možemo da platimo. Svake godine prepuštamo više moći i kontrole nad svojim životima nekolicini korporativnih rukovodilaca koje nismo mi izabrali.

Veći deo nas samovoljno nosi uređaje za praćenje-svoje telefone i dozvoljava korporacijama da koriste naše privatne podatke kako bi nas ciljali boljim sadržajem koji nas odvlači od zabave niskog kvaliteta. Za razliku od pre 20. godina sada smo okruženi nadzornim kamerama, koje u zemljama poput Kine koriste veštačku inteligenciju kako bi osigurale da niko ne može da se sakrije.

How to get rid of other people's voices in your head: Durov's method — Blog PlatinCoin

Kina je 2017. godine kupovnom snagom pretekla SAD kao najveću ekonomiju na svetu, pokazujući tom istom svetu da individualne slobode nisu potrebne za ekonomski razvoj. Gledajući uspeh Kine, sve više zemalja postalo je autoritarno, ograničavajući osnovna ljudska prava poput slobode govora, kretanja ili okupljanja.

Najaktivniji i najkreativniji umovi naše generacije prezauzeti su u najopasnijoj igri nazvanom ,,slobodno preduzeće” ili proizvodnja digitalnog sadržaja kako bi svi ostali prilepljeni za svoje uređaje. Čini se da su ostali previše ometeni jeftinom digitalnom zabavom da bi kritički procenili trend i preduzeli mere.

Gledajući ovo, pitam se šta će postati nasleđe naše generacije. Hoćemo li ući u istoriju kao oni koji su dopustili slobodnim društvima da se pretvore u distopijske noćne more ili ćemo ostati zapamćeni kao oni koji su branili slobode za koje su se prethodne generacije borile da ih osvoje za nas. “

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”