Sve vesti Svet

OSOBLJE ĆE „JEDNOSTAVNO OTIĆI“ ZBOG OBAVEZNE VAKCINACIJE PROTIV COVID-a, KAŽU RADNICI NHS-a

Osoblje NHS-a u Engleskoj izjavilo je da se plaše da će kolege „jednostavno otići“ zbog najave da će vakcine protiv Covid-19 postati obavezne za zdravstvene i socijalne radnike na prvoj liniji.

Komentari dolaze nakon što je ministar zdravstva Sajid Javid objavio planove koji stupaju na snagu od 1. aprila sledeće godine, u izjavi Commons-a u sredu.

Medicinska sestra iz Jorkšira, koja je želela da ostane anonimna, rekla je da se plaši uticaja koje bi mere mogle imati na negu ljudi.

Some NHS staff fear colleagues will leave due to the new rules (Jane Barlow/PA)

„Ne možemo da priuštimo da osoblje NHS-a bude ukoreno ili skinuto sa prve linije jer nema obaveznu vakcinu usred nacionalne krize i tokom zimskog perioda“, rekla je 38-godišnjakinja novinskoj agenciji PA.

„Ohrabrila bih svo osoblje da primi vakcine, ali se ne slažem da bi to trebalo da bude obavezno… osoblje će jednostavno otići i ne možemo da preuzmemo taj rizik”.

Prema statističkim podacima gospodina Javid-a, 93% osoblja NHS-a u Engleskoj primilo je prvu dozu vakcine, ali 103.000 radnika još nije primilo nijednu vakcinu.

Doktor iz Londona, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je da bi ova najava mogla da dovede do toga da osoblje „ne preuzima smene, čak i ako zapravo ne daju otkaz”.

Doktor, u svojim 30-im godinama, izrazio je posebnu zabrinutost da će na osoblje agencije uticati ova politika, rekavši: „Oni već imaju prilično skromne zahteve, a poseduju iskustvo da bi ionako obavili posao… Mislim da ako postoji još jedna prepreka koja zahteva vakcinaciju, pretpostavljam da mnogi od njih ne bi preuzeli smene”.

„Mi kao lekari… imamo ideju o saglasnosti za bilo koju medicinsku proceduru, bilo koji lek, to je temelj svega što radimo”.

„Zbog toga je čudno da smo u situaciji u kojoj imamo nešto na šta ne možemo da pristanemo ili čemu ne možemo da kažemo ne, a dešava se umanjivanje naših normalnih prava na zdravstvenu zaštitu”.

Doktor je dodao da je fokusiranje na obavezne vakcine, a ne na pitanja kao što je dovoljna lična zaštitna oprema (PPE), pokušaj da se „pretvarate da ste se vratili u normalu”.

Predstavnik sindikata u bolnici NHS u Šefildu takođe je izrazio zabrinutost, rekavši: „Želim da vidim da svo osoblje primi vakcinu ako je u mogućnosti, ali izgledi da kolege izgube posao i sredstva za život su alarmantni”.

„Prihvatanje vakcina među osobljem NHS-a je mnogo veće nego među opštom radnom snagom, a ipak, zajedno sa radnicima koji se bave negom, mi smo izdvojeni za obaveznu vakcinaciju u trenutku kada se već suočavamo sa značajnim nedostatkom osoblja”.

„Ovo dolazi od iste vlade koja je dosledno odbijala da nastavi sa merama koje efikasno smanjuju prenošenje Covid-a u društvu, poput nošenja maski na javnim mestima”.

Nulta Tačka/EveningStandard