Sve vesti Svet

OTKRIVENI! ODRŽAN TAJNI SASTANAK U KABULU! ŠEF CIA I LIDER TALIBANA ZA JEDNIM STOLOM!

Dok se Bajdenova administracija trudi da ubedi talibane da produže rok za zapadnu evakuaciju iz Kabula, koja je trenutno zakazana za 31. avgust, bez obzira koliko Amerikanaca i avganistanskih saradnika ostalo u zemlji, direktor CIA -e William Burns poslat je Kabul gde se u ponedeljak sastao sa liderom talibana Abdul Ghani Baradar-om, prenosi Washington Post.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Sastanak označava “susret na najvišem nivou” između Bajdenove administracije i talibana otkad je militantna grupa prvi put zauzela Kabul i otkad su ih američke snage isterale iz glavnog grada pre dve decenije.

Biden je poslao Burns-a verovatno zbog njegovog statusa veterana američke službe za spoljne poslove (Burns je najodlikovaniji diplomata u Bajdenovom kabinetu). WaPo je opisao pokušaje evakuacije Bajdenove administracije kao “besomučne”, a Bajden je izlaz iz Kabula nazvao “jednim od najvećih, najtežih vazdušnih prevoza u istoriji”.

Iako je CIA odbila da komentariše izveštaje sa sastanka, WaPo sumnja da je sastanak bio usredsređen na predstojeći rok za evakuaciju, jer raste pritisak američkih stranih saveznika da postignu sporazum sa talibanima za produženje roka. Britanija, Francuska i drugi žalili su se da je potrebno više vremena, dok je juče portparol talibana rekao da je krajnji rok 31. avgust, tj. “crvena linija” i da će biti “posledica” ako trupe ostanu u zemlji izvan toga.

Za Baradar-a, sastanak je bio prožet “trunkom ironije”, jer se dogodio 11 godina nakon što ga je CIA uhapsila u zajedničkoj operaciji CIA-ISI (pakistanska obaveštajna služba) koja ga je zatvorila na osam godina. Ali nakon što je pušten iz zatvora, bio je glavni talibanski pregovarač u mirovnim razgovorima sa SAD -om u Qatar-u, što je rezultovalo dogovorom s Trumpovom administracijom.

Veruje se da je Baradar, kao blizak prijatelj osnivača vrhovnog talibanskog vrhovnog vođe Mohammed-a Omar-a, imao značajan uticaj na talibanske redove. Pomagao je u borbi protiv sovjetske invazije tokom 1980 -ih i bio je guverner nekoliko provincija tokom talibanske vladavine 1990 -ih.

S obzirom na to da “sve oči sveta” usmerene na napore vezane za evakuaciju, zamenik sekretara za štampu Bele kuće Chris Meager rekao je u utorak ujutru da je 21.600 ljudi evakuisano u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj evakuisanih od 14. avgusta poradstao na 58.700.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

O uredniku

Mario Bojić