Sve vesti Tehnologija

Otkriveno: PENTAGON putem društvenih mreža i lažnih naloga vršio uticaj na ljude širom sveta

Otkriveno: PENTAGON putem društvenih mreža i lažnih naloga vršio uticaj na ljude širom sveta

Američka vojska je spremna da sprovede sveobuhvatnu reviziju svojih tajnih operacija psihološkog ratovanja, usred zabrinutosti da je Pentagon možda koristio lažne naloge društvenih medija da manipuliše stranom publikom, reklo je nekoliko izvora za Post.

Američki podsekretar odbrane za politiku, Kolin Kal, naredio je vojnim komandama da ponude “potpuni uvid” o svojim aktivnostima psihološkog ratovanja u roku od mesec dana, navodi se u izveštaju Monday Post-a , koji citira više neimenovanih administracija i zvaničnika Pentagona upoznati sa materijom.

Načekaće se! Američki lovci F-16 u Ukrajini tek za dve tri godine

„Poruka je u suštini bila: ‘Morate mi opravdati zašto radite ovakve stvari'“ , rekao je jedan zvaničnik, opisujući Kalovu direktivu.

Naredba je navodno izazvana zabrinutošću u Beloj kući zbog „pokušaja Ministarstva odbrane da manipuliše publikom u inostranstvu“ koristeći društvene medije, a usledila je nakon što su Tviter i Fejsbuk uklonili oko 150 lažnih naloga za koje se tvrdi da su umešani u „operacije tajnog uticaja“. Uklanjanje su otkrili istraživači Graphike i Internet opservatorije Stanford, koji su objavili izveštaj u kojem se ističu onlajn mreže koje navodno guraju „prozapadne“, antiruske i druge politizovane narative.

Iako studija nije pripisivala krivicu nijednom konkretnom akteru za lažne naloge, dva zvaničnika su izjavila za Post da je američki CENTCOM – borbena komanda koja nadgleda snage na Bliskom istoku, u Severnoj Africi i Centralnoj Aziji – „među onima sa čijim se aktivnostima suočavaju ispitivanja” za svoje operacije uticaja.

CENTCOM nije komentarisao da li je neki od sumnjivih naloga kreiralo njegovo osoblje ili ugovarači, ali je jedan zvaničnik primetio da bi takvo ponašanje „apsolutno predstavljalo kršenje doktrine i prakse obuke“.

Štaviše, 2020. godine, zaposleni na Tviteru i Fejsbuku kontaktirali su američku vojsku kako bi izrazili zabrinutost zbog lažnih naloga za koje veruju da su povezani sa Pentagonom, navodi agencija. Incident je navodno podstakao Dejvida Agranoviča, šefa Fejsbukovog odeljenja za „ometanje globalnih pretnji“, da upozori zvaničnike odbrane da ako je Fejsbuk uspeo da otkrije neautentično ponašanje, „mogu i američki protivnici“.

U NEMAČKOJ sprovedena simulacija nestanka struje: za 96 sati mraka 400 mrtvih

Do njega je došao Post, portparol Pentagona, brigadni general vazduhoplovstva. General Patrik Rajder je rekao da vojne operacije „podržavaju naše prioritete nacionalne bezbednosti“, ali da se moraju sprovoditi na zakonit način, dodajući „Posvećeni smo sprovođenju tih mera zaštite“.

NultaTačka