Sve vesti Svet

Ove zime, Evropa se vraća u MRAČNO DOBA

Ove zime, Evropa se vraća u MRAČNO DOBA

Da li biste mogli da zamislite da budete poslani u zatvor na tri godine ako ste se usudili da podesite svoj termostat iznad 19 stepeni?

Kao što ćete videti u nastavku, ovo je predložena uredba koja se trenutno razmatra u velikoj evropskoj zemlji. Ako niste obraćali mnogo pažnje na ono što se dešava u Evropi, morate se probuditi. Prirodni gas u Evropi je sedam puta skuplji nego početkom prošle godine, i to zbog rata u Ukrajini, odnosno zbog uvedenih sankcija Rusiji. Više od 55 odsto prirodnog gasa koji Nemačka inače koristi dolazi iz Rusije. Ali sada su sankcije sve promenile, a Evropa se suočava sa izuzetno oštrom zimom velikih nestašica, obavezne štednje i apsolutno suludih računa za grejanje.

Stvari će postati veoma hladne i veoma mračne širom Evrope u narednim mesecima, a oni Evropljani koji odluče da se pobune protiv novih ograničenja koja se primenjuju mogli bi se bukvalno naći u zatvoru…

Švajcarska razmatra zatvaranje svakog ko greje svoje sobe iznad 19 stepeni Celzijusa na do tri godine ako je zemlja prinuđena da smanji potrošnju gasa usled nestašica.

Zemlja bi takođe mogla da kazni one koji krše predložene nove propise.

U razgovoru za Blick, Markus Sporndli, koji je portparol Federalnog ministarstva finansija, objasnio je da bi stopa za kazne na dnevnoj bazi mogla da počne od 30 švajcarskih franaka (26 funti).

Ako živite u Evropi, pripremite se da se ove zime obučete veoma toplo.

Neki možda očekuju da će samo koristiti prenosive grejalice da bi stvari bile normalne, ali očigledno korišćenje takvih grejalica „ne bi bilo dozvoljeno“ prema novim propisima koje Švajcarska razmatra…

Blick je takođe izvestio da grejalice sa zračenjem neće biti dozvoljene i da će saune i bazeni morati da ostanu hladni.

Ovo je ozbiljno.

Nikada ranije nismo videli ništa slično, a što duže bude trajao rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi će biti gora.

Kraj ere jeftine energije takođe znači da je ozbiljno usporavanje privrede na vidiku, a to se već pokazuje u brojkama…

Evropa pokazuje znake da ide u recesiju jer višestruka ekonomska istraživanja pokazuju da se sektor usluga i proizvodnje u regionu usporava dok se veliki broj građana kontinenta bori da se nosi sa rastućim cenama.

S&P globalni kompozitni indeks proizvodnje evrozone pao je na 18-mesečni minimum u avgustu na 48,9, prema saopštenju za javnost od 5. septembra.

Bivša ministarka spoljnih poslova Austrije: Evropa i klimatska histerija krivi za energetsku krizu

Privatni sektor evrozone je u avgustu „prešao dalje u teritoriju kontrakcije“. I usluge i proizvodnja su pali za mesec dana.

Naravno, ono čemu smo do sada bili svedoci je samo početak.

Stvari će verovatno postati veoma loše ove zime.

U stvari, nemački ministar ekonomije Robert Habek je javno priznao da će neki delovi nemačke privrede „jednostavno prestati da proizvode za sada”.

Vau.

A istina je da to već počinje da se dešava…

U još jednom zaista zapanjujućem saopštenju koje demonstrira očaj ovog časa, nemački proizvođač čelika ArcelorMittal, jedan od najvećih pogona za proizvodnju čelika u Evropi, obustavio je rad zbog visokih cena energije.

„S obzirom da su cene gasa i struje porasle deset puta u roku od samo nekoliko meseci, više nismo konkurentni na tržištu koje se 25% snabdeva uvozom“, rekao je izvršni direktor Rajner Blašek.

Ovo dolazi nakon najavljenih zatvaranja topionica aluminijuma, bakra i fabrika za proizvodnju amonijaka u poslednjih nekoliko nedelja. Amonijak — neophodan za đubrivo — sada je 70% van mreže u EU.

Mnogo više fabrika biće prinuđeno da se zatvori u narednim mesecima.

Duboko uznemireni onim što se dešava, 40 izvršnih direktora iz evropske metalske industrije zajedno su objavili otvoreno pismo u kojem upozoravaju da se njihove kompanije suočavaju sa „egzistencijalnom pretnjom našoj budućnosti“…

Uoči vanrednog samita u petak, poslovni lideri evropske industrije obojenih metala pišu zajedno kako bi podigli uzbunu zbog pogoršanja energetske krize u Evropi i njene egzistencijalne pretnje našoj budućnosti. Naš sektor je već bio primoran na neviđena smanjenja u poslednjih 12 meseci. Duboko smo zabrinuti da bi zima koja je pred nama mogla zadati odlučujući udarac mnogim našim operacijama, i pozivamo lidere EU i država članica da preduzmu hitne mere kako bi očuvali svoje strateške industrije koje zahtevaju intenzivnu energiju i da se spreči trajni gubitak radnih mesta.

50% kapaciteta EU za aluminijum i cink već je isključeno zbog krize električne energije, kao i značajnog smanjenja proizvodnje silicijuma i ferolegura i daljih uticaja koji se osećaju u sektorima bakra i nikla. U poslednjih mesec dana, nekoliko kompanija je moralo da najavi zatvaranje na neodređeno vreme, a mnoge druge su na ivici uoči zime, život ili smrt za mnoge operacije. Proizvođači se suočavaju sa troškovima za struju i gas preko deset puta većim nego prošle godine, što znatno premašuje prodajnu cenu njihovih proizvoda. Iz iskustva znamo da kada se postrojenje zatvori, to vrlo često postaje trajna situacija, jer ponovno otvaranje podrazumeva značajnu neizvesnost i troškove.

Ovako izgleda ekonomski kolaps.

Stvari su već toliko loše da naučnici čak razmišljaju o gašenju Velikog hadronskog sudarača…

Evropsku energetsku krizu osećaju svi – uključujući naučnike koji rade duboko pod zemljom u Švajcarskoj na Velikom hadronskom sudaraču.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, poznatija kao CERN, čak razmatra da isključi svoje akceleratore čestica.

To je zbog velikih energetskih zahteva akceleratora i želje organizacije da održi stabilnu električnu mrežu u regionu.

Dakle, bar jedna dobra stvar bi potencijalno mogla izaći iz ove krize.

Ali sveukupno gledano, meseci koji su pred nama biće izuzetno neugodno vreme za Evropu.

Kako uslovi postaju sve teži i teži, obični Evropljani će postati sve besniji i besniji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvoreno priznaje da će doći do „građanskih nemira“, ali insistira da Evropljani moraju da se žrtvuju kako bi podržali rat u Ukrajini…

„Energetska ucena“ Vladimira Putina nad Evropom mogla bi da dovede do „građanskih nemira“ ove zime, upozorio je generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg je priznao da će zima „biti teška“ jer „porodice i preduzeća osećaju krizu rastućih cena energije i troškova života“ u narednim mesecima.

Pišući u Fajnenšel tajmsu, šef zapadne bezbednosne alijanse je rekao da vredi platiti cenu podrške Ukrajini.

Na kraju će doći do ogromnih građanskih nemira i u velikim gradovima Sjedinjenih Država.

Još smo samo u ranoj fazi ove nove globalne energetske krize i ona će sve naše živote preokrenuti naglavačke.

U međuvremenu, mi takođe uranjamo u užasnu globalnu krizu hrane. Kao što je nedavno navedeno pre nekoliko dana, čak i šef UN priznaje da će 2023. biti „više gladi“.

Život kakav poznajemo uskoro će se promeniti.

Trenutno su sve oči uprte u Evropu jer tamo stvari počinju da luduju.

Evropa će ove zime zapasti u „novo mračno doba“ i kao rezultat toga ceo svet će doživeti ekstremni bol.

Nulta Tačka/ZeroHedge