Sve vesti Svet

OVO ĆE VAM USKORO STIĆI OD FACEBOOKA! OVO NIJE NAIVNO! TESTIRAJU SVOJU NOVU VEŠTAČKU INTELIGENCIJU KOJA VAS PITA DA LI SU VAŠI PRIJATELJI EKSTREMISTI!

OVO ĆE VAM USKORO STIĆI OD FACEBOOKA! OVO NIJE NAIVNO! TESTIRAJU SVOJU NOVU VEŠTAČKU INTELIGENCIJU KOJA VAS PITA DA LI SU VAŠI PRIJATELJI EKSTREMISTI!
Pisao Elena Vuk

Facebook testira novu funkciju koja pita korisnike da li znaju da neko “koketira sa nasilnom ideologijom, upozoravajući druge da su možda bili izloženi “ekstremističkom” sadržaju – ažuriranju koje su mnogi nazvali Orvelovskom.

Platforma je u četvrtak izbacila novu test funkciju za određene korisnike u SAD-u, u borbi protiv “ekstremizma”, objavio je zvaničnik Facebook-a Andi Ston. Zbunjeni korisnici mreže brzo su delili fortografije upozorenja po mreži, neki nagoveštavajući  privođenja korisnika da iskorene takozvane ekstremiste.

Dva različita obaveštenja: jedan pita “Jeste li zabrinuti da neko koga poznajete postaje ekstremista?” dok drugi upozorava korisnike da su „možda nedavno bili izloženi štetnom ekstremističkom sadržaju“.

“Nasilne grupe pokušavaju izmanipulisati vaš bes i razočaranje”  potstičući korisnike mreže da “odmah preduzmu mere kako bi zaštitile sebe i druge”.

Neki su kritikovali taj potez  Facebook-a i planiraju da ga se zauvek odreknu, a jedan je tvrdio da stranica “razmišljaj za sebe”( “thinking for yourself”) širi opasni oblik radikalizma.

Neki su nazvali novu funkciju “zlokobnim upozorenjem … tanko prerušenim u korisno gurkanje”, dok je konzervativni novinar Džek Hanter to shvatio kao znak da sam Facebook “postaje ekstremistički”.

Par obaveštenja takođe nude  veze za „podršku“ resursima,  nizu raznih činjenica o „nasilnim grupama“, a većina se očito fokusirala na antimigrantska osećanja i mržnju prema manjinama.

“Neke nasilne ekstremističke grupe pogrešno govore, da Sjedinjene Države, ako žele da imaju uspeha, svi njihovi građani trebalo bi biti  jedne kulture”, kaže jedna od tačaka, nastavljajući objašnjavajući “neverovatne koristi” različitosti.

Zvaničnik Facebook-a Andi Ston  rekao je za CNN da je nova funkcija “deo našeg većeg rada na proceni načina pružanja resursa i podrške ljudima na Facebook-u koji su se možda angažovali ili bili izloženi ekstremističkom sadržaju”, dodajući da se ta stranica  udružila sa nevladinim organizacijama i ” akademskim stručnjacima “o ekstremizmu kako bi ojačali taj napor.

Iako se čini da potsticaji na Facebook-u ne nude definiciju „ekstremizma“ i nisu ostavili jasno koje grupe i ideologije ima na umu, njegova odluka da se udruži sa “Život posle mržnje”( Life After Hate), nevladinom organizacijom sa sedištem u Čikagu, mogla bi se nagovestiti. Grupa kaže da joj je primarna misija pomoći ljudima da pobegnu od “nasilne krajnje desnice”, očito prepuštajući druge oblike levičarskog i apolitičnog radikalizma različitim organizacijama.

Nejasno je da li se stranica udružila sa bilo kojim nevladinim organizacijama koje se usredsređuju na druge ideologije izvan političke desnice za svoju novu inicijativu.

Iako je Facebook u prošlosti preduzeo mere protiv drugih grupa, brišući prošle godine delove računa povezanih sa levičarskim militantima, konzervativni kritičari insistiraju da platforma nesrazmerno cilja glasove desnog centra. Prethodne kampanje čišćenja bile su usredsređene na desničarski sadržaj, poput zavere “QAnon” i pokreta “Boogaloo” – uključujući korisnike koji ne dele nasilne postove.

Od izbora Donalda Trampa 2016. godine, Facebook je bio pod intenzivnim pritiskom demokrata i progresivnih aktivističkih grupa da se suzbiju korisnički generisani „govori mržnje“, „dezinformacije“ i „ekstremizam“. Ti pozivi, koji su postali sve glasniji od pobune na američkom Kapitolu u januaru, podstakli su Facebook da izvede seriju kampanja masovne zabrane, kao i niz drugih mera namenjenih borbi protiv “lažnih vesti” i radikalizacije na platformu, uključujući dugoročnu zabranu bivšeg predsednika Trampa.

Pitanje je jedno: Ko na Facebook-u širi mržnju, laž i “terorističke” ideje?

UVERENI SMO DA JE DOŠLO VREME DA SE NAPUSTI BROD KOJI TONE  A ČIJI KAPETAN JE MARK CUKERBERG KAO I “VRHOVNI SUD” DŽORDŽA SOROŠA KOJI JE SPROVEO, SPROVODI I SPROVEŠĆE JOŠ VEĆU CENZURU! ZATO, INSTALIRAJTE APLIKACIJE I PREĐITE NA DRUŠTVENE MREŽE KOJE NE SPROVODE CENZURU! REDAKCIJA NULTE TAČKE VAS ČEKA NA TELEGRAMU! DOBRODOŠLI!