Sve vesti Svet

Ovo čeka ceo svet! Vlasti u Kini blokirali demonstrante da se okupe tako što su im BLOKIRALI COVID PROPUSNICE

Ovo čeka ceo svet! Vlasti u Kini blokirali demonstrante da se okupe tako što su im BLOKIRALI COVID PROPUSNICE

Protest kojeg su planirale na stotine štediša banaka u centralnoj Kini koji traže pristup svojim zamrznutim sredstvima je osujećen jer su vlasti prebacili njihove zdravstvene aplikacije u crveno, reklo je Rojtersu nekoliko štediša.

Da prevedemo, kada su vlasti saznale da se organizuje protest oni građani koji su bili spremni za put dobili su obaveštenja da su njihovi COVID pasoši u “crvenoj zoni” tj. da su blokirani a bez “zelenog koda” ne mogu da putuju.

Da nastavimo sa pričom- Deponenti su planirali da otputuju u centralnu provinciju Henan ove sedmice iz cele Kine kako bi protestovali protiv skoro dvomesečne blokade pristupa depozitima od najmanje 178 miliona dolara.

Grupe za ljudska prava upozorile su Kinu da bi vlast mogla iskoristiti svoju ogromnu infrastrukturu za nadzor COVID-a da uguši proteste. Bez zelenog koda na aplikaciji za pametne telefone, građani gube pristup javnom prevozu i prostorima kao što su restorani i tržni centri, kao i pravo da putuju širom zemlje.

“Stavljaju nam digitalne lisice”, rekao je deponent iz provincije Sečuan po imenu Čen, koji je odbio da koristi svoje puno ime iz straha od odmazde vlade.

Vlada provincije Henan, Nacionalna zdravstvena komisija i Ministarstvo javne sigurnosti nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Nakon nedavnog izbijanja novog talasa COVID-a, neke regije u Kini zamolile su putnike da svoje planove registruju na mreži.

Čovek po prezimenu Liu, koji živi u provinciji Hubei, otkrio je da je njegova zdravstvena šifra postala crvena ujutro 12. juna nakon što se dan ranije prijavio da putuje u Henan na protest.

Liu je planirao da otputuje na protest planiran za ponedeljak u glavni grad provincije Henan Džengdžou, gde se nadao da će dobiti svoj novac nazad. Protest bi bio poslednji među brojnim takvim demonstracijama u Henanu poslednjih mjeseci.

Više od 200 štediša je na sličan način blokirano kada su njihovi zdravstveni kodovi postali crveni, prema članovima WeChat grupe.

Nije se moglo utvrditi da li je promena koda imala za cilj blokiranje demonstranata ili iz nekog drugog razloga, ali tri deponenta izjavila su Rojtersu da poznaju ljude koji su se registrovali za putovanje u Henan, koji nisu bili povezani sa zamrznutim sredstvima, čiji kodovi nisu pocrveni.

Yu Zhou Xin Min Sheng Village Bank, Shangcai Huimin Country Bank i Zhecheng Huanghuai Community Bank zamrzle su depozite 18. aprila, pri čemu su sva tri rekla klijentima da unapređuju interne sisteme.

Liu, koji je odbio da kaže svoje puno ime iz straha od posledica vlade, rekao je da njegovo dete možda neće moći da ide u školu ako njegov kod uskoro ne postane zelen.

“Ne mogu ništa da uradim, ne mogu da idem nigde. Tretirani ste kao da ste kriminalac. To krši moja ljudska prava”, rekao je Liu.

Vang Qiong, koja živi u centralnom gradu Vuhanu, otkrila je da joj je zdravstveni kod postao crven nakon što se 11. juna registrovala za putovanje u Henan.

“Policija je imala podatke o mom identitetu od poslednjeg puta kada sam otišla na protest u aprilu”, rekla je Wang, koja je rekla da je izgubila pristup ka 2,3 miliona juana (341.550 dolara).

NultaTačka