Stav

Ovo čeka i nas – Njujork postao Orvelovski grad! 15 000 kamera za prepoznavanje lica radi punom parom

Ovo čeka i nas - Njujork postao Orvelovski grad! 15 000 kamera za prepoznavanje lica radi punom parom

Njujorška policija upravlja sa preko 15.000 kamera za prepoznavanje lica kao deo nadzorne mreže ” Orvelian ” ( kamere dobile naziv po Džordžu Orvelu )

Njujorška policija kontroliše mrežu kamera koje može koristiti za praćenje Njujorčana širom grada,što izaziva zabrinutost izbog invazivne i diskriminatorne policijske taktike.

New Yorkers Call for More Surveillance Cameras – Next City

Nevladina organizacija je angažovala hiljade dobrovoljaca kako bi istestirali softvere ili samu sposobnost i njihov potencijal u svim delovima grada kao što su Menhetn,Bronks i Bruklin. Ukupno je locirano 15.280 kamera. Kada se sinhronizuju sa tehnoligijom prepoznavanja lica,kamere su u mogućnosti da prate stanovnike Njujorka u sve tri opštine.

Tehnologija prepoznavanja lica funkcioniše tako sto upoređuje slike sa kamera sa slikama miliona lica sačuvanih u bazi podataka,od kojih su mnoga preuzeta sa društvenih mreža bez znanja korisnika.

Kao deo svog izveštaja,grupa je takođe objavila video koji prikazuje model ” opsežno vidno polje ” Njujorške CCTV mreže. Veruje se čak da policija koristi kamere za praćenje lica udaljenih 200 metara što je ekvivalent dva ulična bloka.

Komentarišući na ovim istraživanjima,Dr.Met Mahmudi,istraživač veštačke inteligencije i ljudskih prava,rekao je da široka mreža kamera znači da ” nikada niste anonimni ” dok šetate gradom.

” Ovu rasprostranjenu mrežu kamera policija može da koristi za invazivno prepoznavanje lica i rizikuje da Njujork pretvori u orvelovski nadzorni grad ”.

The Facial Recognition AI Timeline of 2020 | Lionbridge AI

U izveštaju se napominje da je Njujorška policija 2017.godine koristila ove kamere u 22.000 slučajeva. Prema Amnesti internešnl ( agencija za ljudska prava ) to je pogoršalo rasno diskriminatorno policijsko delovanje,a takođe može ugroziti građanske slobode poput prava na mirno okupljanje.

Mreža je ozbiljna pretnja privatnosti i može dovesti do rasnog profilisanja jer cilja ” određene pojedince ili grupe ljudi na temelju karakteristika, uključujući etničku pripadnost, rasu i pol, bez individualne opravdane sumnje u kaznena dela ”, objasnio je Mahmudi.

Dodao je da je zbog nedostatka javno dostupnih informacija o nadzornim praksama Njujorške policije,Njujorčanima sakriveno znanje da li se i kada prati njihovo lice ”.

Policijska taktika nedavno je proučena,nakon što su snage počele da koriste” psa ” robota za pomoć u operacijama. Robot je povučen sa dužnosti u februaru jer su se Njujorčani žalili da je ” jeziv ”. Gradonačelnik Bill De Blazio rekao je u to vreme da je robo-pas ” poslao pogrešnu poruku ” , usred zabrinutosti zbog sve veće militarizacije Njujorške policije.