Sve vesti Svet

Ovo čeka i nas? U Hrvatskoj će roboti zapošljavati državne službenike

Ovo čeka i nas? U Hrvatskoj će roboti zapošljavati državne službenike

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je da zaustavi zapošljavanja “preko veze” u javnoj upravi pa je raspisao tender za nabavku opreme koja će u potpunosti digitalizovati ovaj proces, što praktično znači da će ubuduće kandidate za državne službenike birati robot.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista na tender je već pristiglo devet ponuda.

Da zapošljavanje “preko veze” više ne bi bile odgovorne fizičke osobe, vladajući su odlučili za 10.9 milijuna kuna, bez PDV nabave program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumce “izbacivati” pitanja i birati najbolje kandidate prema unapred definisanim kriterijumima.

“Cilj projekta je uspostavljanje objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, zasnovanog na stvarnim potrebama i osiguranim finansijskim sredstvima, koji će obezbediti zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata te time doprineti unapređenju efikasnosti javne uprave i povećanju usmerenosti ka potrebama korisnika”, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Selekcija će se, stoji takođe, sprovoditi centralizirano, onlajn testiranjem, “čime će se obezbediti objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata”, piše Jutarnji.

JESTIVI CRVI stižu u Srbiju- Ješćemo ih i bićemo SREĆNI?!

Nulta Tačka/Sputnik