Sve vesti Svet

Ovo čeka sve nas?! Britanija uvodi tehnologiju prepoznavanja lica za „beskontaktne” granične prelaze

Ovo čeka sve nas?! Britanija uvodi tehnologiju prepoznavanja lica za „beskontaktne” granične prelaze

Velika Britanija radi na tehnologiji prepoznavanja lica za graničnu proveru, u okviru šireg napora nazvanog „Dozvola za putovanje“.

Ideja je da postoji beskontaktna kontrola granica.

Kada se tehnologija primeni, ljudi koji putuju u Veliku Britaniju, uključujući i one iz zemalja EU, moraće da pošalju selfi na veb stranicu Ministarstva unutrašnjih poslova. Po dolasku na granični prelaz, njihovo lice će biti skenirano radi verifikacije identiteta. Tehnologija eliminiše potrebu za interakcijom sa graničnim službenikom, ali izaziva nove brige za privatnost.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je „bila fokusirana na vraćanje kontrole nad našim imigracionim sistemom kroz moj Novi plan za imigraciju“.

„Ovo uključuje osiguravanje da imamo granicu koja odgovara 21. veku, što omogućava putnicima da dobiju vize i lako prođu na granici uz očuvanje nacionalne bezbednosti“, dodala je ona.

Velika Britanija će testirati sistem sledećeg marta, počevši od posetilaca iz UAE, Katara, Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina i Omana.

Vest o novom planu kontrole granica dolazi nakon što je otkriveno da je Velika Britanija pristala na zahteve SAD za veći pristup biometrijskim podacima Britanaca koji putuju u SAD. SAD postavljaju slične zahteve članicama EU, u okviru šeme nazvane „Partnerstvo za pojačanu bezbednost granica“. Sa svoje strane, EU traži od zemalja članica da implementiraju sisteme biometrijskog pregleda na granicama.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet