Sve vesti Svet

Ovo je realnost! Roboti sve više zamenjuju ljude- U Italiji Antičku Pompeju čuva robot pas iz Boston dajnamiksa

Ovo je realnost! Roboti sve više zamenjuju ljude- U Italiji Antičku Pompeju čuva robot pas iz Boston dajnamiksa

Kompanija „Boston dajnamiks“, koja je poznata po izumu „big doga“ još 2005. godine za američku vojsku, napravila je Spota po ugledu na pomenutu tehnologiju.

Spotovi zadaci su nadgledanje parka i njegova zaštita od vandalizma, kontrola napredovanja radova na restauraciji, istraživanje podzemnih tunela i garancija bezbednosti. S obzirom na njegovu funkcionalnost, Spot je u stanju da se kreće po neravnim površinama starog rimskog grada, te da ulazi u vrlo uske tunele.

Poseduje kameru od 350 stepeni koja mu omogućava detaljno snimanje, a samim tim i procenu potrebnih intervencija na određenoj lokaciji. Nacionalni park u Pompeji ima za cilj usvajanje sve većeg broja tehnoloških rešenja koja su deo projekta “Smart@Pompeii” koji uključuje aplikaciju za rezervacije, optičke bežične okosnice i 5G antene i mnoga druga najsavremenija rešenja. Uskoro se očekuje i dolazak dronova koji će nadgledati park.

Arheološki park jedna je od najfascinantnijih lokacija u Italiji. Uvršten je na listu dobara koju je Unesko proglasio svetskom baštinom. Pompeja je bila drevni rimski grad koji je potopljen erupcijom Vezuva 79. godine nove ere zajedno sa Herkulanumom. Istorija i događaji na ovim teritorijama i erupcija vulkana došli su do javnosti zahvaljujući pričama Plinija Mlađeg i mnogih drugih istoričara tog vremena.

Lava i pepeo koji su zatrpali različite lokalitete regiona Kampanija u toj oblasti omogućili su, međutim, da se grad svih ovih godina sačuva u svom izvornom obliku. Tako je Pompeja danas jedno od najvažnijih istorijskih i arheoloških svedočanstava rimske dominacije u Italiji. Tek 1748. godine, za vreme vladavine Karla Trećeg Burbonskog, počelo je istraživanje ovog područja kao arheološkog nalazišta.

Zahvaljujući iskopavanjima koja su obavljena poslednjih godina, a koja su još u toku na ovoj lokaciji, stručnjaci su uspeli da rekonstruišu veći deo konformacije grada i brojnih kuća bogatih ukrasima i mozaicima.

TAJNI NAPAD SZO-a! Ovo je novi plan iz senke- Imamo još samo GODINU DANA

NultaTačka/Novosti