Srbija Sve vesti

OVO JE SAMO POČETAK! VEĆ IDUĆE NEDELJE KRIZNI ŠTAB RAZMATRA PROŠIRENJE UPOTREBA KOVID PROPUSNICA! EVO KOJI IM JE PLAN!

Dugo planirana odluka koja služi za dodvoravanje SZO-u i farmakomafiji o upotrebi kovid propusnica stupa na snagu od subote 23. oktobra u 22 časa. Ove kovid propusnice biće obavezne za one koji borave u zatvorenim delovima ugostiteljskih objekata posle 22h.

Ipak, građani nisu pogrešili kada su rekli da je ovo samo uvod u restriktivnije mere i još dublju segregaciju društva, tačnije u proširenje korišćenja kovid propusnica jer stručnjaci ne šapuću o tome, već u poslednjih 48 sati koriste svaku priliku da naglase da je ovo samo početak.

– Ovo je samo početak implementacije i da vidimo kako će se to kontrolisati, a zatim će biti prošireno i na druge objekte i na druge manifestacije – rekla je za beogradske medije virusolog dr Tanja Jovanović.

Ona objašnjava da je zbog veoma nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih u ovom trenutku uvođenje ove mere jedini spas.

OVO JE SAMO POČETAK! VEĆ IDUĆE NEDELJE KRIZNI ŠTAB RAZMATRA PROŠIRENJE UPOTREBA KOVID PROPUSNICA! EVO KOJI IM JE PLAN!

– Vidite kakve su brojke i koliko imamo hospitalizovanih i onih na respiratorima, tako da kada je nemoguće implementirati neke druge restriktivnije mere onda jedini spas vidimo u uvođenju kovid propusnica i njihovoj primeni gotovo na sve objekte izuzev na ono što je od vitalnog značaja – kaže dr Jovanović.

Dr Jovanović kaže da bi ova odluka mogla da se proširi uskoro, možda već naredne nedelje.

– Ja mislim da će nedelju dana biti dovoljno da bi se procenilo koliko se uspešno implementira, da li se kontroliše, da li se poštuje i ko ne poštuje – zaključuje naša sagovornica.

Kovid propusnice su samo uvod za mere koje će uslediti

Kovid propusnice su samo uvod, najava za mere koje će uslediti, sigurno se neće na tome stati, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović. Poručio je da imamo veliko zaražavanje kod dece, da su neka i na respiratorima te da je Medicinski deo Kriznog štaba za to da se što pre pređe na onlajn nastavu.

On je napomenuo da su kovid propusnice samo najava za druge mere koje će uslediti.

– Kao priprema javnog mnjenja na druge mere i na to gde ćemo sve primenjivati propusnice – rekao je Tiodorović i objasnio da se one neće primenjivati u apotekama, na pumpama i prodavnicama.

 Tiodorović je objasnio i zašto bilo bitno da se ovako počne sa razradom plana

– U noćnim klubovima, restoranima u ugostiteljskim objektima je najveća koncentracija pre svega mladih, ali i ostalih. U tom periodu se najviše ljudi opuštaju, dolazi do mnogo bližeg kontakta. A osnovna mera je ovde je sprečiti kontakte, svesti ih na najmanju moguću meru. Prema tome uvođenje kovid propusnica od 22 časa ima opravdanja. Ali, ove mere su uvod, samo najava, sigurno se neće na tome stati – istakao je Tiodorović.

I Brnabićka je ostavila otvorene karte za jaču represiju

Da ova mera nije konačna, jasno je naglasila i premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba. Što se tiče toga zašto će kovid propusnice važiti baš od 22 časa, Brnabić je rekla da je to “otvorena mera” o kojoj će još da se ragovara.

– Vodili smo računa da se radi o vremenu kada niko ne mora tu da bude – istakla je ona i dodala: – Tada je grljenje, pesma i mnogo je rizičnije nego kada sedite u kafiću i pričate – objasnila je.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! SAŠA BOROJEVIĆ I MARIO ZNA! OVO SE NE PROPUŠTA!