Sve vesti Svet

Ovo je tek početak! Inflacija i cene hrane ruše sve rekorde u Velikoj Britaniji

Ovo je tek početak! Inflacija i cene hrane ruše sve rekorde u Velikoj Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji je porasla u martu na 7 odsto međugodišnje.

To je novi 30-godišnji rekord koji pogoršava krizu troškova života i preti da podrije ekonomski oporavak zemlje.Ujedinjeno Kraljevstvo je zahvatila inflatorna spirala imajući u vidu da je u istom mesecu prošle godine indeks potrošačkih cena iznosio manje od 1,0 odsto, a razmere krize će, kako ocenjuje agencija „Blumberg“, postati još upečatljivije u aprilu usleg povećanja cena energije za 54 odsto.

Martovski podaci o inflaciji šesti mesec zaredom premašuju prognoze ekonomsita. Ovakvo kretanje inflacije vođeno je velikim povećanjem cena širom ekonomije, uključujući rast cena goriva, metala i polovnih automobila. Cene obroka u restoranima, hotela, nameštaja, odeće i obuće takođe su doprinele usponu prošlomesečne inflacije.

Ptica “počastila” Bajdena a Bela kuća neće ni da prizna da se to dogodilo(VIDEO)

Banka Engleske, koja je na putu da podigne referentnu kamatu četvrti put uzastopno u maju, predviđa da će inflacija dostići oko 8,0 procenata u aprilu, pri čemu postoji rizik da dosegne dvocifrenu vrednost u daljem toku godine.

Potrošačke cene su u martu na mesečnom nivou porasle za 1,1 procenat, što je najveći porast za taj mesec koji je ikada zabeležen, navodi „Blumberg“.

NultaTačka/Tanjug