Sve vesti Svet

OVO MOŽE DA DOVEDE DO KATASTROFE! FRANCUZI UPOZORAVAJU KINEZE ZBOG SPORNE NUKLEARNE ELEKTRANE ,, UOČENO JE CURENJE, ISKLJUČITE REAKTOR”! KINEZI NE REAGUJU

Francuska elektroenergetska kompanija koja je suvlasnik nuklearne elektrane u Kini, ugasila bi je ako bi mogla, zbog oštećenja gorivih šipki, rekao je portparol – ali je odluka ipak na kineskom operateru elektrane.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Portparol „Electricite de France“(EDF) rekao je u četvrtak da dok još uvek „nije bila vanredna situacija“ u Taishan nuklearnoj elektrani, lociranoj u kineskoj južnoj provinciji Guangdong, to je bila „ozbiljna situacija koja se razvija“.

Da se reaktor nalazio u Francuskoj, kompanija bi sprovela zatvaranje zbog „procedura i prakse u pogledu upravljanja nuklearnim elektranama u Francuskoj“, rekao je portparol.

Portparol nije direktno pozvao Kinu da zaustavi rad u elektrani, napominjući da je to odluka kineskog partnera i većinskog akcionara u fabrici, kineske nuklearne energetske grupe (CGN).

CNN je prvi put izvestio u junu da francuska kompanija Framatome – EDF-ova pridružnica koja podržava operacije u Taishan – upozorila na „neposrednu radiološku pretnju“ u elektrani, što je navelo vladu Sjedinjenih Država da istraži mogućnost curenja.

Kompanija je takođe optužila kinesku službu za bezbednost da je podigla prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan postrojenja kako bi se izbeglo njegovo isključivanje, navodi se u pismu Framatome upućenom američkom ministarstvu energetike koje je dobio CNN.

Fuqing Nuclear Power Plant unit 5 reaches 'critical state'

Kineske vlasti porekle su bilo kakvu opasnost u postrojenju, rekavši ubrzo nakon ekskluzivnog izveštaja CNN-a da „nije bilo abnormalnosti u okruženju radijacije“ i da je bezbednost postrojenja „zagarantovana“. Vlasti su odbile da odgovore na dodatna pitanja u vezi sa upozorenjem Framatome američkim zvaničnicima.

U junu je kineska uprava za nuklearnu bezbednost priznala povećan nivo radioaktivnosti u primarnom krugu u jednom od dva reaktora zbog oštećenja gorivih šipki – ali je rekla da se to „potpuno razlikuje od nesreće zbog radiološkog curenja“, jer su „fizičke barijere sigurne“.

Takođe su porekli podizanje prihvatljivih granica zračenja i naveli su da su nivoi „i dalje u opsegu dozvoljenih, stabilnih operacija“.

Agencija je takođe prethodno saopštila da je pogođeno samo pet od više od 60000 gorivih šipki reaktora, dodajući da ne postoji rizik od „curenja zračenja u okolinu“.

U četvrtak je portparol EDF-a ponovio da je otkrio porast plemenitig gasa u reaktoru i da je kompanija javno razjasnila svoju poziciju kineskom vlasniku i operateru Taishan Nuclear Power Joint Venture Co., Ltd(TNPJVC).

EDF poseduje 30% udela u TNPJVC – zajedničkom ulaganju sa kineskom državnom kompanijom China General Nuclear Power Group.

„Delili smo sa njima sve elemente analize EDF-a i sve razloge zbog kojih bismo u Francuskoj zaustavili reaktor“, rekao je portparol, „kako bi oni mogli da donesu odluku koja će biti neophodna kod odgovornih operatera“.

Prema rečima portparola, EDF bi isključio reaktor kako bi „izbegao dalju degradaciju gorivih šipki i sproveo istragu i izbegao dalje oštećenje industrijskog postrojenja“.

Ali konačna odluka je na TNPJVC, koja namerava da izvrši sopstvenu analizu, rekao je portparol. EDF je rekao da nisu imali vremenski rok za odluku operatera.
Framatome je odbio da pruži dodatni komentar na pitanje o izjavi EDF-a.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”