Sve vesti Svet

OVO NIJE ZABELEŽENO OD 1850. GODINE! URAGAN ,,IDA” OBRUŠIO SE NA AMERIČKU OBALU SA VETROVIMA BRZINE 240KM/H I RAZORNIM TALASOM

Uragan Ida stigao je do kopna u Luizijani, donoseći razorne poplave i snažne vetrove brzine 240km/h. Video snimci su zabeležili strašnu razornu moć uragana kategorije 4.

Ida je u nedelju oko podneva sletela na obalu Meksičkog zaliva, prvi put pogodivši najjužniju tačku Luizijane, Port Fourchon. Nacionalni centar za uragane izvestio je o stalnim vetrovima od 240 km/h, a kamere postavljene na obližnjem Velikom ostrvu snimile su olujni talas koji je usledio.

Očekuje se da će olujni talas u nekim priobalnim područjima biti visok čak 4,8 metara, a upozorenja o oluji su na snazi od Misisipija do istočne granice Alabame sa Floridom.

Stanovnicima Luke Fourchon i drugih niskih priobalnih područja savetovano je da se evakuišu pre nekoliko dana. Stanovnici Nju Orleansa, oko 80 kilometara severno od Idinog kopna, takođe su pozvani da beže, a autoputevi van grada bili su zakrčeni saobraćajem kasno u subotu i u nedelju ujutru. Oni koji se nisu izvukli do nedelje pozvani su da ostanu u zatvorenom prostoru i da se pripreme za boravak u skloništu 24 sata.

Dok se oluja obrušavala na Big Easy-u, video snimci su prikazivali kišu, poplavljene ulice i iščupano drveće.

Pod čelično sivim nebom, uobičajeno užurbane i prepune turista ulice Francuske četvrti bile su puste, osim povremenog hrabrog lutalice i jednog džez muzičara naizgled odlučnog da muziku zadrži na ulici do poslednjeg mogućeg trenutka.

Do ranog popodneva područja koja nisu bila zaštićena gradskim nasipima već su bila pod vodom. Prijavljeni su nestanci struje, a crpne stanice za kanalizaciju su počele da otkazuju. Osim ovih pumpi, skoro 100 pumpi za vodu zadržava poplavne vode izvan grada. Ovo će biti ključno u sprečavanju katastrofalne štete, a prema Weather Channel-u, većina je radila pre Idinog dolaska, sa 96 od 99 pumpi na mreži u subotu.

Guverner Luizijane John Bel Edvards rekao je da bi Ida mogla biti najgora oluja koja je pogodila državu od 1850-ih. Međutim, guverner je za CBS News u nedelju rekao da bi gradski nasipi trebalo da izdrže oluju, nakon što su nadograđeni nakon uragana Katrina, koji je istog dana 16 godina ranije uništio veći deo Nju Orleansa.

Pljačka i bezakonje mučili su Nju Orleans nakon Katrine, a šef policije NOPD-a Shaun Ferguson rekao je novinarima u nedelju da se slični prizori ovog puta neće tolerisati. „Nećemo dozvoliti nikakvu pljačku tokom ovog procesa, mi ćemo biti tu i sve ćemo učiniti da se to ne ponovi“, rekao je on.

Nulta Tačka/RT.com