Sve vesti Svet

OVO SE NIJE DESILO 40 GODINA! INFLACIJA U AMERICI VRTOGLAVO RASTE

OVO SE NIJE DESILO 40 GODINA! INFLACIJA U AMERICI VRTOGLAVO RASTE

Vašington — Cene koje plaćaju američki potrošači skočile su za 7% u decembru u odnosu na godinu dana ranije, što je najveća stopa inflacije od 1982. i najnoviji dokaz da sve veći troškovi za hranu, naftu, kiriju i druge potrepštine povećavaju finansijske pritiske na američka domaćinstva. Ovo se nije desilo 40 godina.

Inflacija je naglo porasla tokom oporavka od recesije pandemije jer su Amerikanci povećali potrošnju na robu kao što su automobili, nameštaj i uređaji. Ove povećane kupovine začepile su luke i skladišta i pogoršale nestašice u snabdevanju poluprovodnicima i drugim delovima. Cene nafte su takođe porasle, delom zato što su Amerikanci više vozili poslednjih meseci nakon što su ranije tokom pandemije smanjili putovanja i putovanja na posao.

Rastuće cene su izbrisale redovno povećanje plata koje su primali mnogi Amerikanci, što otežava domaćinstvima, posebno porodicama sa nižim primanjima, da priušte osnovne troškove. Anketa je pokazala da je inflacija počela da istiskuje čak i koronavirus kao javnu zabrinutost, jasno stavljajući do znanja političku pretnju koju to predstavlja predsedniku Džou Bajdenu i demokratama u Kongresu.

MARIO ZNA i BORIS MALAGURSKI- Intervju koji pomera granice- Imamo različite stavove ali iste CILJEVE

Nulta Tačka/ABC7