Sve vesti Svet

PACIJENTU KOJEM JE HITNO POTREBNO NOVO SRCE ODBILI DA OPERIŠU JER JE NEVAKCINISAN

PACIJENTU KOJEM JE HITNO POTREBNO NOVO SRCE ODBILI DA OPERIŠU JER JE NEVAKCINISAN
Pisao Elena Vuk

Muškarac star 31 godinu skinut je s liste čekanja za transplantaciju srca jer neće primiti ubod Covid-19, potvrdila je Brigham and Women's Hospital u Bostonu.

Nastavna bolnica Univerziteta Harvard saopštila je da sledi preporuke američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da zahtevaju vakcinu protiv covid-a uz „životno ponašanje“ za kandidate za transplantaciju, „kako bi stvorili najbolju šansu za uspešnu operaciju i optimizovali opstanak pacijenata nakon transplantacije, s obzirom na to da im je imunološki sistem drastično potisnut.”

“Pacijenti nisu aktivni na listi čekanja bez ovoga”, rekao je zvaničnik bolnice za New York Post.

DJ Ferguson je hospitalizovan u novembru, nakon što su mu se pluća napunila krvlju i tečnošću zbog naslednog srčanog problema, prema GoFundMe akciji prikupljanja sredstava za njegovu porodicu. Tada mu je bila potrebna operacija zbog tri krvna ugruška u nogama, što se gotovo i nije dogodilo zbog državnog moratorijuma na “izborne” procedure zbog Covid ograničenja.

Njegov otac David Ferguson rekao je za bostonsku WBZ-TV da DJ “ne veruje” u vakcine protiv Covid-19 i da to smatra “protivnim njegovim osnovnim principima”.

“Mislim da se moj dečak bori prilično hrabro i da ima integritet i principe u koje zaista veruje i zbog toga ga još više poštujem”, rekao je David. “To je njegovo telo. To je njegov izbor.”

Prema ažuriranju akcije prikupljanja sredstava od utorka, Fergusonovo odbijanje je zasnovano na činjenici da jednostavno ne može priuštiti potencijalne srčane komplikacije zbog poznatih nuspojava koje su moguće od primanja vakcine protiv covid-a, budući da je u “izuzetno visokom riziku od iznenadne smrti” ako mu se uvećaju komore. Porodica je imala “mnogo razgovora” sa doktorima, koji su potvrdili da bi se to moglo desiti i da ne mogu ništa da garantuju, rekavši da je primanje vakcine izbor koji će morati da napravi ako želi da bude na listi za transplantaciju.

“Pritiskaju nas da izaberemo vakcinu koja bi ga mogla ubiti”, napisala je Amanda Brodeur, čija je najbolja prijateljica Heather majke dvoje Fergusonove dece, a još jedno je na putu.

“Ovo nije samo političko pitanje. Ljudi moraju imati izbor!” dodala je.

Fergusonu je trebala biti ugrađena srčana pumpa za hitne slučajeve koja će mu pomoći u naredne dve nedelje. On je prvi javno prijavljeni slučaj da je nekome odbijena transplantacija srca zbog ne primanja vakcine protiv Covid u SAD. Dvojica Amerikanaca su ranije skinuta sa liste za transplantaciju bubrega.

Zdravstveni fakultet Univerziteta Kolorado saopštio je da žena nije mogla da dobije novi bubreg jer ni ona ni njen donator nisu primili vakcinu, ističući da je stopa smrtnosti transplantiranih pacijenata koji dobiju Covid-19 preko 20%. U međuvremenu, vakcinisanom muškarcu iz Ohaja odbijena je transplantacija jer je njegov donator odbio da primi vakcinu, navodeći medicinske i verske razloge.

Nulta Tačka/RT