Sve vesti Svet

Panika?! Američke vlasti brže bolje naručile 13 miliona doza vakcina protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

Panika?! Američke vlasti brže bolje naručile 13 miliona doza vakcina protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

Američke zdravstvene vlasti potpisale su ugovor za 119 miliona dolara u dozama vakcine protiv virusa majmunskih boginja, nakon što je jednom čoveku iz Masačustsa otkrivena retka, ali potencijalno ozbiljna bolest početkom ove nedelje.

Uprava za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) – vladina agencija posvećena borbi protiv pandemija i bioterorizma – potpisala je u sredu višemilionski ugovor sa danskom farmaceutskom kompanijom Bavarian Nordic, objavila je kompanija u saopštnju .

Ugovor od 119 miliona dolara jedna je u nizu ugovornih opcija koje bi konačno mogla dostići ukupnu vrednost od 299 miliona dolara ako se realizuju, u zamenu za oko 13 miliona zamrznutih doza vakcine Jynneos. Prvobitno je stvoren za male boginje, ali ga je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila za upotrebu protiv majmunskih boginja 2019., samo nekoliko meseci pre nego što su prvi slučajevi Covid-a 19 otkriveni u Kini.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Prve isporuke za Jynneos shot neće doći do 2023. godine, saopštila je kompanija, napominjući da se očekuje da će punih 13 miliona doza biti spremno negde između 2024. i 2025. ako BARDA pristane da produži ugovor.

Prvi slučaj majmunskih boginja u SAD-u potvrđen je u sredu kod muškarca koji je nedavno otputovao u Kanadu. Federalni zdravstveni zvaničnici su od tada rekli da prate šest drugih nakon što su došli u blizinu zaraženog putnika tokom leta iz Nigerije u Veliku Britaniju ranije ovog meseca, dok još jedan mogući slučaj istražuje Ministarstvo zdravlja Njujorka.

Broj sumnjivih ili potvrđenih infekcija takođe je uočen u Britaniji, Kanadi, Španiji, Portugalu, Italiji i Švedskoj poslednjih nedelja. Australija i Francusa su upravo otkrili svoje prve slučajeve.

U četvrtak je Bavarska Nordic objavila da je takođe postigla dogovor s “neotkrivenom evropskom zemljom” za istu vakcinu protiv velikih boginja dvostruke namene – iako se nudi pod različitim brendovima – “kao odgovor na nove slučajeve majmunskih boginja”. Kompanija nije elaborirala koliko će doza biti nabavljena niti je dala ukupnu cenu za ugovor.

Osim vakcina, američka vlada je takođe krenula u kupovinu doza tecovirimata, standardnog antivirusnog tretmana za majmunske boginje, a Ministarstvo odbrane je prošle sedmice potpisalo ugovor o leku od 7,5 miliona dolara sa američkom farmaceutskom kompanijom SIGA Technologies.

Intravenski oblik istog antivirusnog leka dobio je odobrenje FDA za lečenje velikih boginja u četvrtak, iako je SIGA rekla da je IV verzija takođe”navedena u nedavnom budžetskom zahtevu američkog predsednika kao da se koristi za lečenje pacijenta u SAD-u s majmunskim boginjama”.

Iako retke, majmunske boginje su ranije otkrivene u SAD-u, a stanovnik Teksasa je prošlog leta hospitalizovan zbog virusa nakon putovanja u zapadnu Afriku, gde je patogen endemičan. U 2003. godini potvrđeno je više od 70 slučajeva u SAD-u, što je bila prva epidemija van Afrike, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

NultaTačka/RT