Sve vesti Svet

Panika na Kineski način! Vlasti u Pekingu zatvaraju sve redom zbog korone

Panika na Kineski način! Vlasti u Pekingu zatvaraju sve redom zbog korone

Grad od 22 miliona stavovnika zatvorio je škole i brojne kompanije, kao i stambene zgrade u visokorizičnim oblastima, dok mnogi ljudi prave zalihe osnovnih životnih namirnica, za slučaj potpunog zatvaranja.

Peking je zatvorio 40 metro stanica, odnosno deset odsto iz cele podzemne mreže, kao i mnoštvo autobuskih linija, u nastojanju da zaustavi širenje korone i izbegne scenario iz Šangaja, gde se milioni stanovnika nalaze u striktnom lokdaunu duže od mesec dana.

Ukinuto je i 158 autobuskih linija, a većina od njih se nalazi u delu Čaojang, epicentru pekingškog žarišta, preneo je Rojters.

Sa nekoliko desetina novih slučajeva dnevno, Peking pokušava da izbegne potpuni lokdaun, kao što je Šangaj to pokušao u početku.

U 12 od 16 okruga u Pekingu se sprovodi drugi od tri planirana masovna testiranja ove nedelje, nakon tri masovna testiranja prošle nedelje.

U Šangaju, dodaje Rojters, ne nazire se kraj lokdauna.

Najveći grad Kine i finansijski centar i dalje ne dozvoljava većini stanovnika da izađe iz svojih domova, ali su neki ipak imali korist od blagog ublažavanja od nedelje, pošto je dozvoljeno jednom članu domaćinstva da izađe u kratku šetnju i nakupuje namirnice u supermarketima.

Prema najnovijim podacima, u Šangaju, gradu od 25 miliona stanovnika, otkrivena su 63 nova slučaja u mestima gde nema striktnog lokdauna, što ukazuje da grad ima način da dođe do cilja, a to je nekoliko dana bez ijednog slučaja, kako bi mere mogle da se ublaže postepeno.

I u gradu Džengdžu, gde živi 12,6 miliona ljudi, u utorak uveče uveden je lokdaun.

Peking produžava antikovid mere i posle praznika

Peking će produžiti restriktivne antikovid mere i nakon prvomajskih praznika, uključujući zatvaranje objekata za zabavu i teretana, preneo je danas Rojters.

Ova odluka dolazi nakon što je utvrđeno da je došlo do lokalnog “prikrivenog” prenosa korona virusa u pojedinim opštinama, objavila je državna televizija.

Nulta Tačka/Tanjug