Sve vesti Svet

PANIKA VLASTI U KANADI DOK VIŠE OD 50.000 KAMIONA STIŽE U OTAVU DA POBEDI KOVID TIRANIJU

PANIKA VLASTI U KANADI DOK VIŠE OD 50.000 KAMIONA STIŽE U OTAVU DA POBEDI KOVID TIRANIJU

Kanadska vlada je mobilisala policiju i nacionalne snage bezbednosti da pojačaju prisustvo u Otavi dok kamiondžije „Konvoja slobode“ koji protestuju protiv obavezne vakcinacije ulaze u glavni grad zemlje. Smatra se da je oko 50.000 kamiondžija deo grupe, koja će tokom vikenda organizovati demonstracije.

Tvrdeći da su neki demonstranti pokazivali znake „flagrantnog ekstremizma“, ministar javne bezbednosti Marko Mendičino rekao je za CBC News u petak da se različita tela za sprovođenje zakona i članovi „obaveštajne zajednice“ spremaju da se izbore sa potencijalnim pretnjama.

On je javnom servisu rekao da će biti povučene “granice” između slobode govora i rizika po javnu bezbednost, dodajući da konvoj “nije o slobodi” i “sigurno ne o kamiondžijama”. Znaci ekstremizma na koje je Mendičino ukazao bili su demonstranti koji navodno izjednačavaju naloge za obaveznu vakcinaciju sa nacističkom politikom, ističu zastave Konfederacije SAD i podstiču nasilno rušenje vlade.

U međuvremenu, Policijska služba Otave je otkrila da će njeni redovi biti prošireni službenicima iz regiona Toronta, Londona, Jorka i Darama, kao i iz pokrajinske policije Ontarija. U petak, šef policije Otave Peter Sloli opisao je situaciju kao „jedinstvenu, fluidnu, rizičnu i značajnu“ i dodao da se nasilje neće tolerisati.

FRANCUSKA: DO SADA UHAPŠENO 13 OSUMNJIČENIH ZA FALSIFIKOVANJE VIŠE OD 60.000 COVID-PASOŠA

Premijer Džastin Trudo – protiv koga je očigledno lično usmeren veliki deo gneva – ponovio je zabrinutost zbog potencijala nasilja, rekavši kanadskoj štampi da „mala grupa ljudi… predstavlja pretnju sebi, jedni drugima, i Kanađanima”.

Međutim, organizatori konvoja su upozorili učesnike da je „pokret miran protest“ i da „ne odobrava nikakve akte nasilja“. Prema CBC-u, jedan od onih koji su navedeni kao vođe protesta, B.J. Dicher, upozorio je demonstrante da ne ulaze u vladine zgrade, ne pokazuju nepoštovanje prema policiji, ne upućuju “bilo kakvu vrstu pretnje” ili ne dovode do eskalacije napetu situaciju.

Jedna od ključnih ličnosti u konvoju, Tamara Lič, navodno je izjavila u video snimcima na Fejsbuku da demonstranti neće napustiti Otavu dok se ne ispune njihovi zahtevi. Međutim, ona je takođe pozvala demonstrante i pristalice da poštuju zakon i ne prave probleme.

Donacija Nulta Tačka

Primarni cilj Konvoja slobode bio je da izvrši pritisak na Trudoovu vladu da odustane od pravila koja zahtevaju vakcinaciju vozača kamiona kako bi izbegli 14-dnevni karantin nakon prelaska granice iz SAD. Protest se očigledno od tada proširio i na druge politike javnog zdravlja.

DANAS U BUNKERU! MARIO ZNA I VEDRAN ZAVIŠIĆ!

Nulta Tačka/RT