Sve vesti Svet

Pao pedofil iz Katoličke crkve- Dodirivao dečake pretvarajući se da se igra sa njima

Pao pedofil iz Katoličke crkve- Dodirivao dečake pretvarajući se da se igra sa njima

Sveštenik koji je zlostavljao maloletnike pre skoro deceniju u katoličkom internatu, osuđen je danas na trideset godina zatvora od strane Vrhovnog suda.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dečaka, na primer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog lečenja, prenosi Rojters.

Sud je zakljucio „da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera“ i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima dece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju crkve pojavili su se poslednjih meseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Navodi se da je verski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

MUP zabranio šetnju u okviru Europrajda 2022 po do sada predviđenoj ruti

List „El Pais“ je u decembru izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je danas da je njegova kancelarija već u prva dva meseca istrage pomogla 201 žrtvi.

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati sa vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

NultaTačka