Sve vesti Svet

PAPA KAŽE DA SU TAKOZVANE LAŽNE VESTI I DEZINFORMACIJE O COVID-u KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

PAPA KAŽE DA SU TAKOZVANE LAŽNE VESTI I DEZINFORMACIJE O COVID-u KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

VATIKAN (Rojters) – Papa Francisko izjavio je u petak da širenje lažnih vesti i dezinformacija o COVID-19 i vakcinama, uključujući katoličke medije, predstavlja kršenje ljudskih prava.

Bio je to drugi put za manje od mesec dana da se 85-godišnji papa oglasio na tu temu. Pre tri nedelje osudio je „neosnovane“ ideološke dezinformacije o vakcinama, podržavajući nacionalne kampanje imunizacije i nazivajući zdravstvenu zaštitu moralnom obavezom.

Francisko je svoje komentare dao u obraćanju članovima catholicfactchecking.com, konzorcijuma katoličkih medija na čijoj veb stranici piše da je njen cilj da „razjasni lažne vesti i obmanjujuće informacije“ o vakcinama protiv COVID-a.

„Biti pravilno informisan, da nam se pomogne da razumemo situacije zasnovane na naučnim podacima, a ne lažnim vestima, je ljudsko pravo“, rekao je papa grupi. „Tačne informacije moraju se obezbediti pre svega onima kojima su slabo dostupne, najslabijima i onima koji su najugroženiji”.

IZRAEL! VAKCINA RADI? IMAJU ČETVRTU DOZU ALI ČAK 57.563 OBOLELA ZA JEDAN DAN

Francisko je osudio širenje „infodemije“, za koju je rekao da je iskrivljavanje stvarnosti zasnovano na strahu, falsifikovanim ili izmišljenim vestima i „navodno naučnim informacijama“.

Vernike lažnih vesti ne treba smeštati u „geto” već treba pokušati da ih pridobijete za naučnu istinu.

Lažne vesti moraju biti opovrgnute, ali osobe se uvek moraju poštovati, jer često veruju u to bez pune svesti ili odgovornosti“, rekao je Francisko.

Značajno je to što se papa obratio katoličkoj medijskoj grupi. Platforme društvenih mreža kao što su Fejsbuk i Tviter ugasile su neke desničarske katoličke novinske agencije, blogove i veb stranice zbog širenja dezinformacija o COVID-u. Mnogi su se preselili na druge platforme.

Donacija Nulta Tačka

Neki desničarski katolički mediji redovno ugošćuju Franciskove najoštrije kritičare, kao što je nadbiskup Karlo Marija Vigano, Italijan koji se krio skoro tri godine otkako je objavio kritiku protiv Franciska tražeći njegovu ostavku.

U pismu sledbenicima ovog meseca, Vigano je rekao da je virus proizveden u laboratoriji deo globalne zavere „da se izbrišu svi tragovi našeg identiteta kao hrišćana“.

On je okarakterisao postojanje pandemije kao delo Satane.

NE PROPUSITE NOVU PREMIJERU INTERVJUA IZ BUNKERA

Nulta Tačka/USNews