Sve vesti Svet

Papa: Treći svetski rat je već počeo! Spoljni interesi guraju Ukrajinu u sukob

Papa: Treći svetski rat je već počeo! Spoljni interesi guraju Ukrajinu u sukob

Papa Franjo je sugerisao da je Treći svetski rat već u toku, o čemu svedoče “isprepleteni elementi” na delu u rusko-ukrajinskoj krizi i drugim sukobima širom sveta.

“Pre nekoliko godina palo mi je na pamet da kažem da doživljavamo treći svetski rat koji se vodi delimično”, rekao je poglavar Katoličke crkve u intervjuu jezuitskim medijima od 19. maja koji je objavljen u utorak. “Danas je za mene proglašen Treći svetski rat.”

Franjo je napomenuo da, iako borbe u Ukrajini “dotiču našu osetljivost”, ratovi su takođe u toku na mestima kao što su severna Nigerija i Mjanmar, “i nikoga nije briga”. Dodao je: „Svet je u ratu. Ovo je nešto što bi nam trebalo dati vremena za razmišljanje.”

Šta se dešava sa čovečanstvom koje je imalo tri svetska rata u jednom veku…? Morate misliti da su u jednom veku bila tri svetska rata, iza kojih stoji trgovina oružjem.

Priznajući kritike zbog njegovog neuspeha da osudi ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove prethodne komentare koji sugerišu da je širenje NATO-a na pragu Rusije možda izazvalo krizu, pontifik je negirao da je “pro-Putinovac”. Rekao je da bi takva tvrdnja bila “jednostavna i pogrešna”.

“Jednostavno sam protiv pretvaranja složene situacije u razliku između dobrih i loših momaka, bez uzimanja u obzir korena i sopstvenih interesa, koji su vrlo složeni” , rekao je. “Dok smo svedoci žestine i okrutnosti ruskih trupa, ne treba zaboraviti probleme i trebali bi da nastojimo da ih rešimo.”

Upitan kako bi jezuitski urednici trebali da izveštavaju o istočnoevropskom sukobu na način koji doprinosi mirnoj budućnosti, Franjo je odgovorio: „Moramo pobeći od uobičajenog načina razmišljanja Crvenkapice. Crvenkapa je bila dobra, a vuk je bio loš momak. Ovde, apstraktno, nema metafizičkih dobrih i loših momaka. Pojavljuje se nešto globalno, sa elementima koji su usko isprepleteni jedni s drugima.”

Takođe je upozorio da se ne treba fokusirati samo na “brutalnost i žestinu” sukoba. “Opasnost je u tome što vidimo samo ovo, što je monstruozno, i propuštamo celu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda nekako ili izazvan ili nije sprečen. Napominjem i interesovanje za testiranje i prodaju oružja. To je veoma tužno, ali na kraju krajeva, to je ono što je u pitanju.”

Franjo je pohvalio herojstvo ukrajinskog naroda u odbrani svoje zemlje, ali je ukazao na spoljne interese koji ih dovode u opasnost. “Ono što nam je pred očima je situacija svetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja, što muči herojski narod” , rekao je.

Papa je ponovio svoju zabrinutost, prvi put objavljenu u intervjuu prošlog meseca, da je NATO možda podstakao vojnu ofanzivu Moskve na Kijev. Prisetio se razgovora sa šefom države, kojeg je identifikovao samo kao „mudraca“ , nekoliko meseci pre početka borbi. “Rekao mi je da je veoma zabrinut zbog načina na koji se NATO ponaša. Pitao sam ga zašto, a on je rekao: ‘Oni laju na kapije Rusije, a ne shvataju da su Rusi imperijalni i neće dozvoliti da im priđe nijedna strana sila.’

Franjo je takođe upozorio da nakon što su mnogi zapadni pobornici Ukrajine “otvorili svoja srca” ženama i deci koji su bežali iz zemlje u ranim danima sukoba, podrška njenim izbeglicama se već “hladi”. Dodao je: „Ko će se brinuti o ovim ženama? Moramo gledati dalje od konkretnih akcija u ovom trenutku i videti kako ćemo ih podržati da ne upadnu u trgovinu ljudima ili da budu iskorišćeni, jer lešinari već kruže.”

NultaTačka