Sve vesti Svet

Papa: Ukrajinska kriza je rat, a ne vojna operacija

Papa: Ukrajinska kriza je rat, a ne vojna operacija

Papa Francisko je u nedelju nazvao „vojnu operaciju“ Rusije u Ukrajini „ratom“ koji izaziva „smrt, uništenje i bedu“ i rekao da šalje dva kardinala u Ukrajinu. Francisko je ranije bio kritikovan što nije direktno okrivio Rusiju i predsednika Vladimira Putina za krvoproliće.

„U Ukrajini teku reke krvi i suza“, rekao je Papa tokom svog nedeljnog obraćanja na Trgu Svetog Petra, preneo je Rojters. „Ovo nije samo vojna operacija već i rat koji vodi u smrt, razaranje i bedu“, Francisko je dodao, pozivajući se na opis sukoba koji je Moskva okarakterisala kao vojnu operaciju, a ne kao konvencionalni „rat“.

„Rat je ludilo; molim prestanite, pogledajte ovu surovost!“ izjavio je, rekavši vernicima da šalje dva kardinala u ratom razorenu zemlju u znak „prisustva pape“.

Pre izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, Francisko je više puta pozivao na mir, ali je odbio da javno prozove Rusiju kao agresora. Isto tako, kada su borbe izbile ranije ovog meseca, on se držao tradicionalne neutralnosti Vatikana, pozivajući na evakuaciju civila iz zona borbenih dejstava, pozivajući i Rusiju i Ukrajinu na pregovore, i nudeći svoje usluge kao posrednik.

Francisko je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a prošle nedelje se sastao sa ruskim ambasadorom pri Svetoj stolici. Međutim o sastanku je jednostavno rečeno da je Francisko posetio ambasadora da „izrazi svoju zabrinutost zbog rata“.

Nazivanje sukoba „ratom“ je najviše što je Francisko izrekao da pripiše krivicu Rusiji.

Sankcije ćao! Ruske banke prešle na Kineski Union pay

Papinu neutralnost ne dele svi najviši zvaničnici Vatikana. U intervjuima za nekoliko italijanskih listova ove nedelje, državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin opisao je rat kao događaj „koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine“, preneo je AP. Na drugim mestima, neki evropski katolici su zauzeli sličan optužujući ton.

Šef Poljske biskupske konferencije Stanislav Godecki pisao je ove nedelje poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu, pozivajući Kirila da „apeluje na Vladimira Putina da zaustavi besmisleno ratovanje protiv ukrajinskog naroda“.

„Molim vas na najskromniji način da pozovete na povlačenje ruskih trupa iz suverene države Ukrajine“, nastavio je on, zamolivši Kirila „da apeluje na ruske vojnike da ne učestvuju u ovom nepravednom ratu“.

Papa Francisko nije jedina međunarodna ličnost koja je ponudila da posreduje između Ukrajine i Rusije. Nakon što dve runde mirovnih pregovora između ruskih i ukrajinskih zvaničnika u Belorusiji nisu uspele da zaustave borbe, izraelski premijer Naftali Benet odleteo je u subotu u Moskvu na razgovore u Kremlju sa Putinom, pre nego što je razgovarao sa Zelenskim telefonom. Vraćajući se u nedelju u Tel Aviv, Benet je na sastanku vlade rekao da je rešavanje ukrajinskog sukoba „moralna dužnost“ Izraela.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I LUKA MAKSIMOVIĆ – Krimosi su pošteniji od uglađenih političara

Nulta Tačka/RT