Srbija Sve vesti

Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir u Ukrajini

Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir u Ukrajini
Pisao Elena Vuk

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je vernike u Srbiji da se mole za mir u Ukrajini, jer “mir nema cenu”, uz nadu da što pre dođe do smirivanja situacije i do mirovnih razgovora između zaraćenih strana.

Patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.

Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to medju našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima – rekao je patrijarh, a prenela je Informativna služba SPC.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između “naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija”.

Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni – rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao i da oseća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

“Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice”, poručio je patrijarh Porfirije.

Dobrodošli u drugu fazu masovne psihoze

On je rekao da smo “dužni Hrista Boga radi da posvedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevandjeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smestimo i u naša srca, u našu ljubav”, podsetivši da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.

BELI PRELETAČEVIĆ U BUNKERU! OVO ĆE DA PUCA DO KIJEVA

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno delovanje, očuvanje i svedočenje mira gde god da jesmo i gde god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage da za očuvanje mira na prostorima gde se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

Sa ovog mesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što pre dođe do mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu – istakao je patrijarh Porfirije.

Nulta Tačka/Mediji