Srbija Sve vesti

PATRIJARH PORFIRIJE O KORONI: NE SMEMO DA POSTANEMO ŽRTVE SEJANJA STRAHA I SOCIJALNE DISTANCE

PATRIJARH PORFIRIJE O KORONI: NE SMEMO DA POSTANEMO ŽRTVE SEJANJA STRAHA I SOCIJALNE DISTANCE

– Mi se molimo Bogu da zaraza što pre prođe, ali da mi pravoslavni hrišćani, kao i svi drugi ljudi, do tada ne postanemo žrtve svesnog sejanja straha i to ne samo od virusa – poručio je patrijarh

Patrijarh Porfirije dao je intervju za časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije, “Međunarodni život”. U intervju je pitan i za pričešća koja se obavljaju u vreme pandemije korona virusa, kada se vernici pričešćuju istom kašičicom. Patrijarh je na ovo odgovorio sledećim rečima: “Zamislite koliko bi sveštenika preživelo aktuelnu epidemiju kovidom-19 da se zaraza širi pričešćem? Veoma malo.”

Pitanje novinara “Međunarodnog života” je glasilo:

– Mnogi danas u pravoslavnom svetu raspravljaju o posledicama epidemije kovid-19. Vaš prethodnik, Patrijarh Irinej, zauzimao je strogo kanonski stav u pogledu poretka bogosluženja i obavljanja pričešća. Pokušaji desakralizacije prostora hrama, kašičice za sveto pričešće, ikona i krstova izazvali su nejednoznačnu reakciju među pravoslavnim vernicima. Bilo je i predstavnika crkve koji su izrazili solidarnost sa takvim pristupom, priznajući mogućnost zaražavanja od svetih predmeta. Da li SPC održava kontinuitet po ovim pitanjima?

ŠEKLER: KRAJ PANDEMIJE BLIŽI NEGO ŠTO MNOGI MISLE

– Bez svake sumnje. U našoj crkvi u Beogradu i drugde, lično poznajem nekoliko sveštenika koji su, na primer, kada je zaraza virusom HIV, bila na vrhuncu, bili duhovnici u bolnicama u kojima su se lečili zaraženi. Služili su Liturgiju svakog dana, pričešćivali sa sa obolelima i danas su živi i zdravi. Zamislite koliko bi sveštenika preživelo aktuelnu epidemiju kovidom-19 da se zaraza širi pričešćem? Veoma malo. Tako da za nas to nije tema – odgovorio je Porfirije, i dodao:

– Mi se molimo Bogu da zaraza što pre prođe, ali da mi pravoslavni hrišćani, kao i svi drugi ljudi, do tada ne postanemo žrtve svesnog sejanja straha i to ne samo od virusa, nego straha od bližnjeg sa kim poručuju treba da držimo socijalnu distancu. Za nas pravoslavne važe otačke reči “video si lice brata svoga, video si Boga svoga, a ne sartrove da je moj bližnji, moj pakao. Za crkvu, za duhovnike, verujem i psihologe, glavna tema treba da bude kako ljudi da sačuvaju duhovno zdravlje u ovim okolnostima, odnosno da sačuvaju bogomdanu slobodu.

Podsećamo, SPC je 11. januara saopštila da je pozitivan na korona virus.

NultaTačka/Telegraf