Sve vesti Svet

Patrušev: SAD optužujući druge zemlje pokušavaju da prikriju svoju ulogu u razvoju kovida 19

Patrušev: SAD optužujući druge zemlje pokušavaju da prikriju svoju ulogu u razvoju kovida 19

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da ne treba isključiti da Sjedinjene Američke Države, optužujući druge zemlje za širenje virusa korona pokušavaju da prikriju svoju ulogu u razvoju kovida 19 i izbegnu odgovornost.

„Protivimo se tome da Vašington krivicu za nastanak korona virusa prebaci na druge zemlje. Ne može se isključiti da na ovaj način SAD pokušavaju da izbegnu odgovornost, sakriju svoju ulogu u razvoju patogena i skrenu pažnju sa svojih aktivnosti na povećanju vojno-biološke aktivnosti“, izjavio je Patrušev u Taškentu na godišnjem sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

On je istakao da SAD ne planiraju da obezbede transparentnost i proverljivost njihovih biolaboratorija u raznim zemljama.
„Ozbiljan izazov predstavlja obezbeđenje medicinsko-biološke bezbednosti u okviru ŠOS. Postojeći konkretni primeri omogućavaju da se konstatuje da SAD ne planiraju da obezbede transparentnost i proverljivost funkcionisanja njihovih bioloških laboratorija na teritoriji drugih zemalja, posebno u postsovjetskim zemljama“, objasnio je on.

Borko Stefanović: Srbija treba da uvede SANKCIJE RUSIJI

Patrušev je zaključio da to što su takvi biološki objekti formalno deo nacionalne imovine nije dovoljno za efikasnu kontrolu američkih aktivnosti.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da vojno-biološke aktivnosti Pentagona širom sveta, „posebno na postsovjetskom prostoru, zahtevaju najveću pažnju u svetlu sve većeg broja dokaza o kriminalnim eksperimentima sa najopasnijim patogenima pod maskom ‘miroljubivih’ u cilju stvaranja biološkog oružja“.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.

Nulta  Tačka/Sputnik