Tehnologija

PayPal gasi poslovanje u Rusiji

PayPal gasi poslovanje u Rusiji

PayPal Holdings Inc. obustavio je svoje poslovanje u Rusiji u subotu ujutro. Kompanija za online plaćanja pratila je druge finansijske i tehnološke kompanije u napuštanju zemlje zbog vojnog sukoba u Ukrajini.

“U trenutnim okolnostima, suspendujemo PayPal usluge u Rusiji”, rekao je izvršni direktor Dan Schulman, dodajući da kompanija “stoji uz međunarodnu zajednicu u osudi takozvane nasilne vojne agresije Rusije u Ukrajini”.

PayPal je u sredu prestao da prima nove korisnike iz Rusije, a blokirao je i neke ruske korisnike i kompanije u skladu sa međunarodnim sankcijama. Usluga je omogućila ruskim građanima da obavljaju samo prekogranične transakcije.

UDARNO: Ukrajinska služba likvidirala člana svoje delegacije sa pregovora sa Rusijom (FOTO)

Kasnije tog dana, zamenik ukrajinskog ministra za digitalnu transformaciju, Alexander Bornyakov, apelovao je na PayPal da preduzme drastičnije mere i potpuno obustavi svoje poslovanje u Rusiji. U intervjuu za Rojters, on je takođe pozvao službu da pomogne u prikupljanju sredstava za oružane snage njegove zemlje. Međutim, PayPal zabranjuje sve transakcije vezane za municiju i oružje.

U petak je PayPal izjavio da je od početka invazije pomogao da se prikupi preko 150 miliona dolara za dobrotvorne organizacije koje podržavaju napore u Ukrajini, opisujući to kao “jedan od najvećih napora koje smo videli u tako kratkom vremenskom periodu”.

PayPal rivali Wise i Remitly obustavili su rad u Rusiji ranije ove sedmice.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i druge nacije nametnule su brojne ekonomske sankcije Moskvi bez presedana, uključujući zabranu pristupa nekoliko banaka u toj zemlji globalnom platnom sistemu SWIFT i zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione. Nekoliko međunarodnih brendova kao što su Apple, IKEA, H&M i Airbnb takođe je obustavilo svoje poslovanje u Rusiji zbog sukoba.

NultaTačka/RT