Sve vesti Svet

PEKING NE ISKLJUČUJE VOJNU AKCIJU! NAKON PLANOVA AMERIKE DA NAORUŽA TAJVAN STIŽE OPASAN ODGOVOR IZ KINE

Kako je očekivano, Peking je odgovorio upozorenjem Vašingtonu na najavljenu sledeću rundu prodaje naoružanja Tajvanu u četvrtak, koji je prvi u Bajdenovoj administraciji, a koji će uključivati 40 samohodnih haubica i 1700 kompleta dizajniranih za pretvaranje projektila u preciznije GPS navođenje municije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Kineska ambasada je kritikovala SAD zbog “mešanja u njene unutrašnje stvari” i “slanja pogrešnih signala” prema “neotuđivom delu kineske teritorije”. u saopštenju se dalje navodi da Bajdenova nova prodaja naoružanja “ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost preko Tajvanskog moreuza”, istovremeno kršeći politiku Kine.

“Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne protivmere u svetlu razvoja situacije”, upozorava se u saopštenju ambasade.

Ugovor kompanije BAE Sistems mora prvo proći kroz reviziju kongresa, što se i očekuje, i iako to nije veliki broj za prodaju oružanih sistema u inostranstvu po procenjenih 750 miliona dolara, simbolika je ipak ogromna – signalizirajući besprekoran kontinuitet Trampove ere prodaja oružja.

Taiwan Remains a Strong US Partner 40 Years After Key Legislation

CNN je ranije citirao portparola Stejt departmenta, koji je rekao: “Ako se zaključi, ova predložena prodaja doprineće modernizaciji tajvanske flote haubica, jačanju njenih sposobnosti za samoodbranu kako bi se suočila sa sadašnjim i budućim pretnjama.”

Tajvan traži strategiju nazvanu “uspostavljanje” tvrđave Tajvan ” – izgradnjom dovoljno naprednog naoružanja da oslabi direktan kineski napad – barem dok se ne mogu pozvati veći saveznici. Fokus na modernizaciji armijske flote haubica usmeren je ka tom strateškom cilju.

Prošle godine nakon što je Trumpova administracija napredovala do sada bez presedana sedam velikih prodaja sistema naoružanja na demokratsko ostrvo, South China Morning Post nedavno je upozorio na kineske „crvene linije“: „Za razliku od drugih područja teritorijalnih sukoba, poput Južnokineskog mora , kažu analitičari Peking neće pokazati nikakvu fleksibilnost po ovom pitanju i nije isključio silu da ponovo ujedini Tajvan sa kopnom “, rečeno je tada.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”