Sve vesti Svet

Peking upozorio Vašington: Ukoliko se bude mešao u unutrašnja pitanja Kine slede drastične mere

Peking upozorio Vašington: Ukoliko se bude mešao u unutrašnja pitanja Kine slede drastične mere

Direktor kineske Kancelarije Centralne komisije za spoljna pitanja Jang DŽiječi poručio je američkom savjetniku za državnu bezbednost DŽejku Salivenu da će Peking preduzeti drastične mere zaštite suvereniteta i nacionalnih interesa ukoliko se Vašingon bude mešao u unutrašnja pitanja Kine.

– Kina će preduzeti odlučne korake da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese i učinićemo da naše reči postanu stvarnost, rekao je Jang tokom telefonskog razgovora sa Salivenom.

Prema njegovim rečima, Vašington je preduzeo niz nekorektnih koraka i izjava kojima se mešao u unutrašnja pitanja Kine i naškodio kineskim nacionalnim interesima. Jang je precizirao da je pitanje Tajvana najosetljivije i najvažnije u odnosima Kine i SAD.

On je istakao da će, ukoliko Vašington nastavi da igra na “kartu Tajvana” i da se kreće “pogrešnim putem”, situacija neizbežno rezultirati pojavom “opasne situacije”, javio je “Sputnjik”.

– Pozivamo SAD da jasno shvate situaciju, da strogo poštuju svoje obaveze, princip `Jedne Kine` i tri zajednička saopštenja Pekinga i Vašington”, dodao je Jang.

Peking smatra Tajvan neodvojivim delom suverene teritorije Kine i protivi se bilo kakvom kontaktu tog ostrva sa drugim državama, dok su SAD podržale tajvanske snage koje se zalažu za nezavisnost i prodale oružje tom ostrvu.

MARIO ZNA i KARAĐORĐE SUBOTIĆ- Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nulta Tačka/Novosti