Sve vesti Svet

PENTAGON: KINA NAJVEROVATNIJE PRIPREMA INVAZIJU NA TAJVAN

Pisao Elena Vuk

Odbrana Tajvana od kineske invazije postala je “hitan” i “prioritetni” zadatak za američku vojsku, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, tvrdeći da Peking planira nasilno “ujediniti” ostrvo.

Svedočeći na saslušanju u Senatu za spoljne poslove u sredu, pomoćnik ministra odbrane za indo-pacifička sigurnosna pitanja Ely Ratner alarmirao je sigurnost Tajvana, insistirajući da mu Vašington mora pomoći da se suprotstavi “stvarnoj i opasnoj” pretnji iz Kine.

“Jačanje odbrane Tajvana je hitan zadatak,” rekao je, dodajući “modernizujemo naše sposobnosti, ažuriramo položaj američkih snaga i razvijamo nove operativne koncepte.”

“PLA se verovatno priprema za nepredviđene situacije da silom ujedini Tajvan sa NRK, dok istovremeno pokušava odvratiti, odgoditi ili uskratiti intervenciju treće strane u ime Tajvana.”

Iako zvaničnik nije ponudio nikakve dokaze o neposrednoj kineskoj invaziji, on je ipak rekao da bi odbrana ostrva trebala biti “apsolutni prioritet” za američku vojsku. Ministar odbrane Lloyd Austin je u međuvremenu ukazao na nedavne operacije kineskih ratnih brodova u blizini Tajvana, smatrajući ih “probama” za napad.

Poziv da se ojača obrana Tajvana dolazi dok administracija Američkog predsednika bajdena nastavlja niz dugogodišnjih politika koje Peking vidi kao neprijateljske, uključujući ponovljene tranzite Tajvanskog moreuza američkim ratnim brodovima, kao i prodaju oružja Tajpeju. Dok Bajden tek treba da parira brojnim transferima oružja svog prethodnika na ostrvo, njegov Stejt department je ranije ove godine odobrio ugovor vredan 750 miliona dolara za artiljerijsku opremu i komplete za navođenje bombi, što je izazvalo glasne prigovore Kine.

Od 2009. Vašington je predao više od 32 milijarde dolara oružja Tajvanu i nastavlja saradnju sa tajvanskim vojnim zvaničnicima.

Ratner-ovi komentari u sredu daleko su od prvog puta da je američki zvaničnik optužio Peking da planira napad na ostrvo. Još u maju, Bajdenov tadašnji kandidat za čelo američkih specijalnih snaga, Christopher Maier, otišao je toliko daleko da je pozvao Pentagon da obuči tajvanske gerilce da se odupru “amfibijskom iskrcavanju” Pekinga, sugerišući da bi “kinesko vojno napredovanje” moglo biti u igri.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! NE PROPUSITE RAZGOVOR ILIJE VUKSANOVIĆA SA MARIO ZNA

Nulta Tačka/RT