Sve vesti Svet

Pentagon nastavlja da potpiruje rat: Zakazan sastanak kako zadovoljiti dugogodišnje potrebe Ukrajine za oružjem ako rat potraje

Pentagon nastavlja da potpiruje rat: Zakazan sastanak kako zadovoljiti dugogodišnje potrebe Ukrajine za oružjem ako rat potraje

Pentagon će u sredu ugostiti lidere osam najvećih američkih proizvođača oružja kako bi razgovarali o kapacitetu industrije da zadovolji potrebe Ukrajine za oružjem ako rat sa Rusijom potraje godinama, izjavile su u utorak dve osobe upoznate sa sastankom.

Potražnja za oružjem je porasla nakon što je ruska intervencija 24. februara podstakla prenos oružja SAD i saveznika Ukrajini. Očekuje se da će na sastanku biti razmotreno snabdevanje, kao i planiranje dužeg rata, rekli su izvori Rojtersu pod uslovom da ostanu anonimni.

Kancelarija Pentagona za nabavku i održavanje, kupac oružja za Ministarstvo odbrane SAD, biće domaćin 90-minutnog sastanka, a očekivalo se da će prisustvovati zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks, rekao je jedan od ljudi.

Pentagon je saopštio da su najkorisnije oružje manji sistemi kao što su protivtenkovske rakete Javelin i protivvazdušne rakete Stinger, koje Vašington i saveznici isporučuju Ukrajini skoro svakodnevno.

Intenzivna upotreba tog oružja podstakla je interesovanje za obnavljanje zaliha.

Raitheon Technologies (RTKS.N) i Lockheed Martin Corp (LMT.N) zajedno proizvode Javelins, dok Raitheon proizvodi Stingers. Ostali proizvođači oružja su Boeing Co (BA.N), Northrop Grumman (NOC.N), General Dinamics (GD.N) i L3Harris Technologies (LHKS.N).

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je obezbedila više od 1,7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući preko 5.000 Javelins i više od 1.400 Stingera.

Nulta Tačka/Agencije